Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Överfall eller?

Ni som är hockeyintresserade har säkert redan sett klippet när Södertäljes Micheal Schumacher medvetet svingar sin klubba i ett försök att klyva Västerviks Oscar Karlsson i två delar.

I alla fall har det framstått så på vissa ställen medan det på andra ställen handlat om ett överfall- till och med metvetet.

https://twitter.com/tv4sport/status/768190661132627968
Är det verkligen ett överfall det handlar om?

Nja, jag är inte säker.
I hockeyn är man alltid ansvarig för sin egen klubba och får således utvisning om den kommer upp i tex ansiktet på en motståndare.
Att Schumacher får utvisning och matchstraff är rätt och helt enligt regelboken.

Michael Schumacher säger till VT.se efter matchen.
Jag blev tacklad och hamnade ur balans. Jag skulle sedan använda klubban för att få tillbaka balansen, det var en ren olyckshändelse att det blev som det blev, det går snabbt i de lägena
– Det är jättetråkigt. Jag vill betona att jag aldrig skulle göra så med flit. Jag var absolut inte ute efter att skada någon, säger han.

Jag köper delvis Schumacher beskrivning även om jag tycker agerandet med klubban är klantigt, dumt och vårdslöst.

Låt mig istället fokusera på innebörden och betydelsen av ordet överfall.

Varför missbrukar vi ordet ständigt och jämt ordet överfall så fort det handlar om en tveksam, ful och onödig smäll på isen?
Kan vi inte sluta upp med det för att i huvudsyfte sälja lösnummer och skapa rubriker?

Ordet överfall har blivit så urvattnat att det faktiskt tappat sin innebörd.

Enligt Wikipedia beskrivs Överfall enligt följande: Är en stridsmetod som syftar till att överraskande förstöra material och ta fångar, vilket innebär att det egna förbandet tar målområdet (tar terräng) för att överrumpla fienden. Som i regel organiseras överfallstyrkan i anfall-, förstöring-, understöds- och skyddsenheter. Överfall genomförs oftast i samlad pluton, men det går att genomföra överfall i mindre enheter som grupp eller patrull mot svagt försvarade mål t.ex. vägposter.

Visst, det Schumacher gör är inte snyggt och jag har inget emot att straffa honom med någon eller några matchers avstängning.
Men överfall?

Knappast.

Till sist:

https://twitter.com/HockeyWebCast/status/768196936025473024
Anton Hedmans tackling igår var ful, respektlös och onödig.
Jag tycker Hedman på senare år lärt sig hantera sitt tuffa och fysiska spel bättre.
Hedman hade tid på sig att ta ett mycket smartare och bättre beslut, dels för sig själv och sin motståndare men också för sitt lag som jagade kvittering.

Tack för att ni tog er tid

Sanny