Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Säsongens genombrottsmän

Svensk hockey har under den senaste tioårs perioden varit fenomenala att utveckla och förädla sina talanger. Kanadensiska, amerikanska, tjeckiska och finska hockeyförbundet har blickat åt vårt håll och försökt ta lärdom.

Vi producerar NHL spelare på löpande band och även om vi varje år tvingas vinka adjö till spelare och profiler till NHL, KHL och den schweiziska ligan finns det alltid nya spelare som står på gränsen till sina stora genombrott.

I fjol minns vi Växjös Eric Martinsson som gick från en anonym back i grundserien till en av slutspelets bästa spelare.
Året dessförinnan var Axel Holmström dominant i just slutspelet där han med 18 poäng på 15 matcher satte nytt poängrekord för juniorer i ett slutspel.

Ser man till årets säsong finns det en uppsjö av spelare på gränsen till sina stora genombrott.

Av den anledningen har jag lyft fram sex genombrott det kommer snackas om efter säsongen.

6) Emil Johansson Djurgården Medan de flesta fokuserat på Djurgårdens spelarförluster från i fjol är det konstigt nog få som pratar om Emil Johansson.
I början av säsongen 2014-2015 visade Johansson framfötterna i HV71 med ett lugnt, respektlöst och förtroendegivande spel. Han svalnade sedan rejält och var heller ingen succé under fjolårssäsongens första halva.
Avslutningen på säsongen var desto bättre vilket ledde hela vägen till åtta matcher i Tre Kronor där han var en av backarna som imponerade på mig.
I Djurgården kommer Johansson få en ledande roll i ett lag med ambitionen att kontrollera pucken och vara det spelförande laget. Johansson är rörlig på skridskorna och har ett utvecklat spelsinne som gör honom till det som så fint heter en modern back.

5) Timothy Liljegren Rögle


Fick stora rubriker redan i fjol när han debuterade för Rögle i SHL. Liljegrens spelskicklighet och lugn gör att jämförelsen med NHL stjärnan Erik Karlsson är oundviklig.
I år kommer Liljegren, född 99, att få chansen att spela fler minuter och utveckla sitt spel i båda delarna av isen.
Kommer få istid i powerplay där han med sin skicklighet och spelförståelse kommer få möjlighet att att briljera.
Har dessutom gamla storbacken Anders Eldebrink som tränare vilket bör kunna fungera bra i utbildande syfte.
En av de mest spännande spelarna i svensk hockey just nu

4) Rasmus Asplund Färjestad


Asplund är prototypen på en lagspelare som via moget och klokt spel är nyttig i olika spelformer. Kommer att få en stor roll och kan räkna med både spel i powerplay och boxplay.
Sticker inte ut men gör sällan misstag.
Titta på Asplunds rörelsemönster så ser ni att han alltid är spelbar vilket gör honom delaktig i spelet.
Har jobbat på att få upp snabbheten i sina ben och fötter vilket har varit en specifik detalj som måste förbättras.

3) Emil Pettersson Skellefteå


När jag inför SHL Awards i fjol ombads att utse årets rookie hade jag Emil Pettersson högst upp efter en fin säsong i Modo. Utvecklades stadigt och var en av få ljusglimtar i degraderad Modo.
Pettersson har en härlig teknik och spelsinne som, likt de flesta i Skellefteå, kommer att utvecklas i takt med den hårda och noggranna träningen som bedrivs i Västerbotten.
Konkurrensen om istid är hård i Skellefteå men Pettersson bör kunna etablera sig i en toppkedja med istid i powerplay.
Är en landslagsman lagom till turneringen i Ryssland i mitten av december.

2) Jacob Larsson  Frölunda


Desto mer jag tänker på Larsson och den kommande säsongen desto mer övertygad blir jag att detta handlar om en blivande storback.
Snittade runt 16 minuters istid per match i fjol och lär säkerligen klättra upp runt 20 minuter den här säsongen.
Frölunda under Roger Rönnbergs ledning har varit duktiga på att utveckla unga spelare och Larsson lär såldes ta stora kliv och bli en nyckelspelare för Frölunda och Juniorlandslaget.
Bör kunna få debutera för Tre Kronor under säsongen.

1) Victor Olofsson Frölunda


Att prata genombrott för en kille som gjort 47 poäng de två senaste säsongerna och debuterat i Tre Kronor är kanske inte är helt rättvist.
Samtidigt är Olofsson ett okänt namn för den breda hockeypubliken vilket inte lär vara fallet efter årets säsong.
I Frölunda kommer Olofsson ges chansen att utvecklas och spela en högintensiv hockey. Har ett bra skott och utväxling i sin skridskoåkning.
Jag sticker ut hakan och påstår att Olofsson gör 20+ mål kommande säsong.

Fotnot: Jag har inte glömt bort Felix Sandström utan exkluderar honom från listan eftersom han redan i fjol tog över som förstemålvakt i Brynäs
Joel Eriksson Eks status är ännu osäker. Mycket tyder på att han lämnar Färjestad för spel i Minnesota Wild i NHL.

BubblareCalle Rosén Växjö, Philip Holm Växjö, Marcus Högberg Linköping, Jacob Lilja Linköping, Lias Andersson HV71, Lawrence Pilut HV71, Lucas Carlsson Brynäs, Niklas Arell Karlskrona, Johan Olofsson Leksand, Jan Sandström Luleå,  Christian Jaros Luleå, Kristian Vesalinen Frölunda, Mattias Nörstebö Frölunda, Alexander Fällström Djurgården

Saknar du någon på listan?
Jag är gärna med och diskuterar.

Tack för att ni tog er tid
Sanny