Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Seriens bästa nordamerikaner

För tre år sedan släppte svensk hockey på gränsen för antalet transatlantiska (amerikanska och kanadensiska) spelare i SHL.
Från att tidigare begränsats till två spelare per lag var de fritt att värva efter behov.

Under första året vällde det in spelare, en del med bristfällig scouting, medan andra var desto mer lyckade.

En person som vid tidpunkten var insatt i en SHL klubb vittnade om antalet transatlanter som fanns tillgängliga för den svenska marknaden och hur nedprioriterad själva scouting faktiskt var.

Nu har inte alla nordamerikanska spelare varit floppar.
Långt därifrån.
Många är profiler och stora stjärnor i vår liga.

Av den anledningen har jag gjort ett försök att ranka seriens bästa transatlanter.
Varför just dessa undrar ni säkert?
Det finns ett smörgåsbord av skickliga spelare i farmarligan som är på gränsen till NHL men av olika anledningar inte lyckas etablera sig i världens bästa hockeyliga.
En lyckad nordamerikansk värvning kan vara skillnad på att undvika kval, gå till slutspel eller till och med ta SM guld medan det motsatta kan kosta lagen enormt mycket.

Brukligt är att slentrianmässigt slänga upp en lista med fem spelare. Till er stora glädje vill bloggen vara lite bättre än så och ge dig som läsare ett mervärde.
Av den anledningen har jag utsett seriens sex bästa nordamerikaner.

(Efter feedback via Twitter som jag tagit till mig har jag valt att börja med sjätte plats och räkna nedåt för att behålla spänningen. Hoppas det faller er bättre i smaken)

6) Jonathan Sigalet Frölunda

Den tidigare Luleåbacken är en personlig favorit. Löser de uppkomna situationerna på isen väl och har en fin skridskoåkning som kan reparera de misstag som kan uppstå.
Lär få en betydande roll hos mästarna och min känsla är att han valde Frölunda för chansen att vinna lika väl som chansen till personlig utveckling. Slukar massvis med istid och blir en viktig pjäs när Frölunda ska försvara sitt guld.

5) Kyle Cumiskey Skellefteå


Under sin tvååriga sejour i Modo var Cumiskey en pålitlig back som via sin fina skridskoåkning och spelsinne gjorde sig ett namn som en av seriens bästa backar.
Finns dock en viss tveksamhet och oro efter att han begränsats till endast 17 matcher under fjolåret.
Känns som en spelare som kommer passas in i Skellefteås intensiva och puckkontrollerande spel.
Med sin skridskoåkning av yppersta klass är han ett ständigt offensivt hot.

4) Broc Little Linköping


Under fjolåret pratade Linköpings sympatiske tränare Dan Tagnés med Little där han krävde ett större jobb och delaktighet över hela banan. Han fick en spelare som arbetade över större delar av isen och hjälpte till i egen zon på ett bättre sätt än tidigare- Något som Tagnés visste kunde hämma Littles offensiv.
Trots det lyckades Little smälla in 21 mål, näst bäst i serien efter Brynäs Nick Johnson.
Döma av den offensiva kraft som Linköping besitter kommande säsong tror jag att Little kommer att slå fjolårets notering och kanske nå upp i de 28 mål han svarade för säsongen 13-14.

3) Garrett Roe Linköping


Linköping är bäst i klassen på att värva transatlanter. Trots succévärvningar saknas det efterlängtade guldet.
Garrett Roe är en i raden av lyckade värvningar som levererar offensivt och i Roes fall även defensivt.
I Roe har Linköping fått en spelare som jobbar kopiöst hårt, träning som match.
Leder laget och är ett stort föredöme för de yngre spelarna.
Var tillsamens med poängligavinnaren Ryan Lasch den enda spelaren i SHL som snittade en poäng per match i fjol. Med fina 41 poäng på lika manga matcher kom Roe på en fin nionde plats i poängligan trots att han missade elva matcher.
Det är inte för antalet poäng som Roe är med på listan utan för det enormt hårda slit han underkastar sig över hela banan.

2) Goeff Platt Växjö


Efter att ha sett Platt på nära håll under ett par VM turneringar råder det inga som helst tvivel.
Platt kommer att vara bland seriens bästa och mest attraktiva spelare att titta på.
Är både en målgörare och framspelare med en väl utvecklad ”hockeysense”, dvs han ser isen väl, är på rätt plats och gör sin omgivning bättre.
Med den offensiva kraft Växjö befogar över kommer Platt att ges chansen att vara med högt upp i poängligan.
Det som gör Platt speciell, och trots att han ännu inte spelat i SHL är med högt upp på listan, är hans totala brist på respekt för större och tuffare motståndare. Hans personliga tuffhet att ta sig in i tighta och fysiska områden och komma ut med pucken under kontroll är beundransvärd. Visade prov på sin skicklighet i CHL premiären mot Mlada Boleslav. Det var nog bara en försmak mot vad som komma skall.

1) Ryan Gunderson Brynäs


Med risk för att vara tjatig. Ryan Gunderson är en prestigevärvning av sportchefen Stefan Bengtzen och Brynäs. Under Gundersons tidigare sejour i Brynäs var han en pålitlig poänggörare och framförallt en spelare som kunde dominerade på blålinjen i ett powerplay.
Har två fina säsonger bakom sig i KHL och lär ligga högt med i backarnas poängliga och vara den spelare som snittar mest istid i serien.
En stjärna i SHL.

BubblareAndrew Gordon Linköping, Bill Sweatt Luleå, Rhett Rakhshani Malmö, Noah Welch Malmö, Matt Anderson Djurgården, Nick Johnson Brynäs, Matt Donovan Frölunda, Andrew Calof Skellefteå.

Saknar du någon på listan?
Jag är gärna med och diskuterar.

Tack för att ni tog er tid
Sanny