Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Tacklingen som delar hockeysverige

Hockey är en sport som bygger på engagemang och känslor. I slutspelstider blir detta mer påtagligt. Det ställer högre krav på spelarna men även på oss som jobbar med och runt sändningarna av hockeyslutspelet.

I gårdagens match var det en situation som föranleder en diskussion som som jag tror att svensk hockey måste ta tag i.

Hur vill vi att hockeyn ska se ut, vilka krav kan man ställa på den som tacklar, vilka krav kan vi ställa på det som tar emot tacklingen och kan vi genom hårdare regler och bestraffningar undvika alla smällar mot huvudet?

Jag är av en tydlig åsikt. Jag bygger mitt resonemang på hur jag själv delat ut och även tagit emot tacklingar genom åren.
Låt mig förklara.

Tacklingar som sker från den blinda sidan är den värsta boven kring hjärnskakningar. Mottagaren är i dessa situationer chanslös att försvara sig. Där har den hårdare bedömningen haft en positiv utveckling de senaste åren.
Tacklingar som sker rakt framifrån kan dock ha förmildrande omständigheter de gånger de faktiskt tar upp mot huvudet.

Enligt regelboken så ska tacklingar som sker mot huvudet automatiskt rendera i ett matchstraff vilket faktiskt ger domarna rätten på sin sida att ge Erik Gustafsson matchstraff efter tacklingen på Cam Abbott.
Jag tycker dock att det är fel.

Låt mig förtydliga mina tankar kring Erik Gustafssons tackling på Cam Abbott.

Gustafsson förbereder sig för att tackla Abbott som är på väg att skjuta men missar pucken eftersom Frölundas Max Görtz lyfter på hans klubba. Det gör att Cam Abbott ramlar/lutar sig framåt och i tacklingssituationen kommer aningen lågt med sitt huvud. Det gör att tacklingen som Gustafssons redan påbörjat tar mot Abbotts ansikte/huvud.

Kan Gustafsson undvika att tacklingen tar mot Abbotts huvud?
Vill vi ha en sport utan tacklingar rakt framifrån?
Kan Gustafsson förutse att Abbott huvud ska befinna sig i en lägre position än när han påbörjat tacklingen?

Det är många som luras av reprisbilderna.
Av erfarenhet vet jag att när man bestämt sig för att tackla en spelare så är det väldigt svårt att avbryta.
Jag är ingen professor på anatomi eller nervsystemets uppbyggnad, men någonstans måste hjärnan skicka signalerna genom kroppen vilket gör att det blir svårt att avbryta den påbörjade tacklingen.
På reprisbilderna ser det ut som om Gustafsson har massvis med tid, nästan sekunder på sig att avbryta. Så är inte fallet

Enligt regelboken är det matchstraff.
Dock måste vi faktiskt se över den vilket jag vet att många med mig runt om i hockeysverige vill. Alla tacklingar som tar mot huvudet kan inte ge matchstraff.
Detta säger jag alltså till trots att jag själv fick avsluta min karriär efter en huvudskada.

Nu är det också så att Gustafsson automatiskt stängs av en match samtidigt som Disciplinnämnden tar upp situationen. I min bok har Gustafsson redan straffats tillräckligt.

Aftonbladets Tomas Ros twittrade till mig i samband med händelsen om att jag tidigare pratat om respekt. Det gör mig egentligen bara förbannad.
Indirekt skulle det betyda att vi bör förbjuda tacklingar.

Lägger man ihop och summerar tacklingen är det många olyckliga omständigheter vilket med dagens regeltolkningar kommer göra att spelarna tillslut inte kommer att våga dela ut tacklingar.
En ingrediens som faktiskt gör hockeyn mer underhållande.

Jag har pratat med både domare och spelare runt om i Hockeysverige som alla är eniga. Svensk hockey bör se över regelboken.

Det betyder inte att ni måste vara eniga och hålla med mig.
Tyvärr blir det ibland lättare som tyckare i diverse media att fördöma än att se den faktiska situationen.
För mig är detta en schysst tackling.
Låt oss föra en vettig och konstruktiv debatt.

Nu har ni fått min syn på situationen.

Till sist.
Jag hoppas verkligen att Cam Abbott repar sig och kommer tillbaka. Hans historik med hjärnskakningar är självklart något som oroar.

Tack för att ni tog er tid

Sanny