Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Allt inför avslutning

Med elva omgångar kvar av grundserien – och ett transferfönster som slagit igen – så finns det inte längre någon nödbroms eller några livlinor för klubbarna.
Den viktigaste delen av säsongen är här, en svacka kan rasera gulddrömmar medan en positiv trend kan innebära en kvartsfinalplats eller ett fortsatt spel i SHL utan att behöva spela ett ovisst kval.
Här är min syn på slutspurten av säsongens seriespel – lag för lag.

Skellefteå – 91
Läget just nu:
Trots att laget splittrades efter guldfirandet i fjol har Skellefteå återigen visat prov på den klass som hela föreningen besitter.
Form:
Imponerande hur de hela tiden lyckas behålla sitt fokus trots sin tabellmässiga överlägsenheten. Är formstarkast i serien under 2015.
Det spelar de för:
Skellefteå har haft det svårt mot de andra topplagen. Av de lag som just nu ligger topp sex har Skellefteå ”endast” tagit 27 poäng på 20 matcher. Det måste förbättras.
Så går det: Grattis Skellefteå till tredje raka seriesegern. Imponerande!

Frölunda-78
Läget just nu: Snett uppåt
Spelar en kreativ och publikfriande hockey. Fortsätter att utveckla individerna och ses återigen som ett respekterat topplag.
Form:
Har återhämtat sig efter den svacka som laget hade under december månad. Offensiven har inte varit lika produktiv som tidigare även om den imponerande igår mot HV71.
Det spelar de för:
I potten ligger den åtråvärda andraplatsen i tabellen. Kommer bli ett tufft race fram till sista omgången.
Så går det:
Växjös form samtidigt som Frölunda tappade viktiga poäng under svackan i december innebär att Frölunda hamnar på en tredje plats.

Växjö- 75
Läget just nu:
Har efter en ganska svajig säsong äntligen hittat ett vägvinnande spel. Många är med och bidrar offensivt samtidigt som målvakten Cristopher Nihlstorp spelat upp sig.
Form:
Med elva segrar på 14 matcher är Växjö bäst i serien sedan omstarten efter den 26e december. Nyförvärven, Josh Hennessy och Jeff Tambellini har gett laget än mer offensiv spets. Ser otroligt starka ut.
Det spelar de för:
I potten ligger den åtråvärda andraplatsen i tabellen. Kommer bli ett tufft race fram till den sista omgången.
Så går det:
Har på papperet seriens bästa om mest kompletta lag. Senaste månadens hysteriska form kommer hålla i sig. Växjö lägger beslag på andra platsen.

HV 71-74
Läget just nu:
Har blandat och gett under hela säsongen. Trots det, en stabil plats på den övre halvan. Väldigt känsliga för skador.
Form:
Har på senare tid inte visat upp den ramstarka defensiv som vi framförallt fick se under första halvan av säsongen. Tre stycken fullpoängare de senaste elva matcherna är för klent facit. En del av förklaringen kan vara den digra skadelistan.
Det spelar de för:
Självklart siktar de på den åtråvärda andra platsen. Huvudfokus bör dock ligga på att behålla topp fyra placeringen.
Så går det:
En femte plats känns rimligt, vilket är långt över de förväntningar jag hade på laget inför säsongen. Förlusterna av Kevin Fiala, Marcus Nilson och Christoffer Törngren kan bli kostsamma.

Linköping- 72
Läget just nu:
Varje år har Linköping spelare i den absoluta toppen av poängligan, så även i år. Defensiven är bättre än tidigare år. Linköping bör nämnas med respekt och ses som en outsider att utmana om guldet.
Form:
Har spelat stabilt under hela säsongen. De tidigare så djupa dalarna i spelet känns som ett minne blott.
Det spelar de för:
Siktar på att kunna snuva lagen ovanför i tabellen på den viktiga andraplatsen.
Så går det:
Linköping kommer att sätta press på lagen ovanför. De lyckas precis ta sig förbi HV 71 och därmed få hemmaplans fördel i kvartsfinalen.

Örebro- 69
Läget just nu:
Örebro ska inte längre ses som någon uppstickare. Julius Hudacek tillhör seriens bästa målvakter samtidigt som offensiven har potential.
Form:
Har spelat stabilt under hela säsongen. ”Lill-Kentas” ödmjuka framtoning och ledarskap har gjort Örebro till ett lag att räkna med.
Det spelar de för:
Inget snack om saken. Örebros målsättning är att säkra en kvartsfinalplats utan att ta vägen via play in.
Så går det: Har ett så pass starkt lag att de ska kunna behålla den sjätte plats de innehar i tabellen. Örebro kommer att bli en läskig motståndare för många lag i slutspelet.

Färjestad- 64
Läget just nu:
Efter en katastrofal inledning av säsongen värvade Färjestad spets i form av Toni Rajala och Anssi Salmela. Lagets prestationer är dock fortfarande ojämna.
Form:
Spelar i sina bästa stunder som ett topplag för att sedan falla igenom totalt. Har tre raka förluster, dessförinnan var de seriens formstarkaste lag.
Det spelar de för:
Just nu är de fem poäng efter Örebro. Att missa en direktplats till kvartsfinalen vore en stor missräkning.
Så går det: De ojämna och det ibland så ineffektiva anfallsspelet gör att Färjestad får sikta på att ta sig till slutspel via play in.

Luleå- 61
Läget just nu:
Lär vara fulla med självförtroende efter segern i Champions Hockey League. Spelet i SHL har dock varit för ojämnt.
Form:
Ser jag till spelet i SHL så är formen inget att skryta med. Trodde de skulle prestera bättre och jämnare efter tillskotten på backsidan i form av Chad Billins och Jonathan Sigalet.
Det spelar de för:
Utåt sätt pratar de om toppsex placering. Som spelare vet jag att de blickar neråt tabellen och har huvudfokus att hålla de jagande lagen bakom sig.
Så går det:
Den åttonde plats som laget innehar just nu kommer de att befästa.

Djurgården- 59
Läget just nu:
Sett till hela säsongen har Djurgården presterat över min förväntan. Många unga spelare som har utvecklats. Dock otroligt känsliga för skador.
Form:
Har en usel form även om segern senast mot Färjestad stärkte gruppen. Har endast tagit 16 poäng på de senaste 15 matcherna.
Det spelar de för:
Att undvika kval är föreningens huvudfokus. Krävs att varje spelare höjer sig en aning.
Så går det:
I den näst sista omgången tar Djurgården emot Brynäs på Hovet. En match som Djurgården vinner och säkrar nytt kontrakt.

Leksand- 54
Läget just nu:
Den rekordusla inledningen har så klart bidragit till Leksands prekära position. Har dock lyckats fynda spelare i SHL som bidragit till Leksands klättring i tabellen.
Form:
Såg slitna ut precis innan uppehållet vilket även speglade resultaten. Sett till de 25 senaste matcherna är Leksand seriens sjätte bästa lag.
Det spelar de för:
Känner flåset från Brynäs. Har som enda fokus att behålla två lag bakom sig i tabellen.
Så går det:
Leksand kommer att klättra förbi Djurgården i tabellen och hamna på en stabil nionde plats.

Brynäs- 52
Läget just nu:
Trots att nye tränaren Thomas ”Bulan” Berglund inte fått resultaten med sig sedan han tog över den 19 januari har spelet sett bättre ut.
Form:
Sedan juluppehållet är endast Modo sämre än Brynäs. Alltför beroende av kedjan med Anton Rödin, Greg Scott och Bill Sweatt.
Det spelar de för:
Brynäs har hamnat i en tuff situation, spelarmaterialet har potential att ligga i mitten av tabellen. Näst sista omgången borta mot Djurgården avgör Brynäs öde.
Så går det:
Trots att mycket ser bättre ut i Brynäs spel får laget kvala för att behålla sin status som SHL lag.

Modo- 43
Läget just nu:
Under Anders Forsbergs ledning spelade Modo ofta för naivt och med små marginaler. Nye tränaren ”Perra” Johnson har skärpt till styr- och försvarsspelet.
Form:
Har med ”Perra” Johnsson vid rodret fått tydligare ramar och regler i spelet. Trots att poängen uteblivit ser jag fler positiva saker i spelet än under Forsbergs regi.
Det spelar de för:
Nu gäller det att svetsa samman laget, hitta kedjor som fungerar och framförallt, pumpa Linus Ullmark full med självförtroende.

Så går det:
Om Modo undviker kval lovar jag att stå i Modoklacken under en match nästa säsong. Det kommer dock inte att hända. Modo bör scouta de allsvenska lagen redan nu.