Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Sanny Lindströms blogg

Tre nycklar till en lyckad semifinal

Att Ryssland är turneringens bästa lag såhär långt kan nog de flesta skriva under på.
De har talangen, stjärnorna, publiken och numera en disciplin som gör det ryska laget så otroligt bra och svårslagna.

Är Sverige helt chanslösa?
Självklart inte…

Jag har därför roat mig med att ta ut tre viktiga detaljer i spelet som måste fungera för att Sverige ska ha möjligheten att ta sig till final.

* Spelet utan puck- Att Ryssland med största sannolikhet kommer att vara det spelförande laget får vi nog räkna med. Deras individuella skicklighet är deras största styrka likväl som det kan vara deras största svaghet.
Jag vet de gånger som jag spelade mot ryssarna på deras hemmaplan (en kokande Minsk Arena får räknas som Rysslands hemmaplan), vi pratade alltid om vikten att få de frustrerade genom ett disciplinerat försvarsspel. Få de ryska spelarna och deras stora egon att försöka göra allt på egen hand, gnälla på varandra, bli frustrerade och få publiken som ofta vill se kreativ och anfallsglad hockey emot sig.
Om Sverige inte har möjlighet att återvinna pucken högt upp i banan måste de vara samlade och kompakta så att ryssarna hela tiden för möta fem svenska spelare. Svårigheten kan vara att hitta rätt balans mellan hög press och när man ska ställa upp. Av erfarenhet vet jag att det lätt kan uppstå en passivitet i spelet om coacherna pratar alltför mycket om just detta inför matchen. Här har Mårts och hans ledarstab en viktigt roll att känna av spelarnas sinnesnärvaro och inte bli passiva med för stor respekt för ryssarna.

* Vårda pucken- När Sverige väl har pucken ska de vara respektlösa och tro på sin egen individuella skicklighet och förmåga. Det ödmjuka och noggranna passningsspelet som Sverige visade upp mot Vitryssland i den första perioden var av absoluta toppklass. Kan Sverige prestera på den nivån så kommer ryssarna att få kämpa för att vinna tillbaka pucken och därmed inte ha lika mycket energi kvar i anfallen.
Viktigt att tränarna fortsätter att pumpa spelarna med självförtroende så de törs vara kaxiga och kunna utnyttja det kreativa och snabba passningsspel som är lagets styrka.

* Powerplay- Sveriges har VM’s bästa powerplay med elva gjorda mål och en utdelning på fina 29.73 %. Joakim Lindström har en viktig roll i den första enheten medan Linus Klasen har densamma i den andra enheten. Även här måste Sverige vara såpass kaxiga i spelet att de vågar utmana de ryska spelarna. Magnus Nygren, Oscar Möller, Niklas Danielsson och Mattias Ekholm måste få igenom sina skott, väl där är både Mattias Sjögren och Jimmie Ericsson otroligt bra på att skymma målvakten.

Ska bli en härlig eftermiddag i fenomenala Minsk Arena som skapar ett tryck som jag aldrig varit med om tidigare.

Tänk er ett scenario med Sverige mot Finland i final.
Inte helt omöjligt.

Heja Sverige!

Sanny