Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunnar Nordströms blogg

Erik Karlsson i takt med de största i NHL

LOS ANGELES. Erik Karlsson, 32, producerar poäng i takt med NHL:s största anfallsstjärnor just nu.

Med sina 28 poäng, 11 mål och 17 assist, på 19 matcher ligger han på tredje plats i poängligan med samma poäng som Edmontons Leon Draisaitl.

Bara Connor McDavid, Edmonton Oilers, är bättre på 32 poäng.

Karlssons framfart i höst för tankarna tillbaka till legendariska backar, som Bobby Orr och Paul Coffey.

Erik skrattar år jämförelsen och säger:

– Dom där gubbarna var ju kungar. Inte jag, haha.

Orr gjorde sin poängmässigt bästa säsong i Boston Bruins 1970-71 när han kom upp i 139 poäng, 37 mål och 102 assist, på 78 spelade matcher.

Paul Coffey registrerade 138 poäng, 48 mål och 90 assist, i Edmonton Oilers 1985-86.

Skulle Erik Karlsson fortsätta producera poäng i den takt han gjort så här långt i höst slutar han på 120 poäng. Hans bästa notering under NHL-karriären är 82 poäng på 82 matcher säsongen 2015-16.

Snacket är redan igång bland hockeyinsiders i USA och Kanada om att Karlsson är en kandidat till Norris Trophy den här säsongen.

Priset till ligans bäste back, som han vann 2012 och 2015 under sin tid i Ottawa Senators.

– Fortsätter han så här är han min favorit till Norris Trophy i vår, sa förre NHL-målvakten Kevin Weekes i expertpanelen hos NHL Network tidigare i veckan.

San Jose Sharks svenske poängkung är också föremål för intensiva rykten just nu om att det kan bli ett klubbyte före trading deadline den 3 mars.

Sharks nye general manager, Mike Grier, var den som startade karusellen när han förra helgen som svar på en frågan från en journalist efter GM-mötet i Toronto sa att klubben skulle lyssna om förfrågningar kom om man kunde tänka sig att byta bort Erik Karlsson.

Men för att det ska hända måste Erik själv ge klartecken, då han har en så kallad NMC-klausul i kontraktet. Det står för No Movement Clause.

Karlsson har fyra år kvar på sitt kontrakt med San Jose, som betalar honom 11,5 miljoner dollar per säsong.

Hockeyexperterna i Kanada tror att Ottawa skulle kunna vara intresserade att få tillbaka sin backstjärna, då man nu genomfört en generationsväxling och siktar på slutspel och en chans att slåss om Stanley Cup de kommande åren.

Men att det skulle krävas att Sharks fortsätter betala en del av Karlssons lön för att affären skulle vara genomförbar.

Så varför skulle San Jose vilja göra sig av med sin största stjärna?

Ja, enda skälet skulle vara att om man efter årsskiftet ser se ut att missa slutspelet i vår och bestämmer sig för att sätta igång den generationsväxling det talats om de senaste åren när man missat slutspelet om Stanley Cup.

Förutom Erik Karlsson har man bara tre starka och etablerade namn i laguppställningen, lagkaptenen Logan Couture, Timo Meier och Tomas Hertl.

Men trots den tunna truppen har nye coachen David Quinn fått laget att vinna ett antal matcher den senaste veckan och hoppet om play off till våren lever.

Så ryktena om en flytt för Erik Karlsson är för dagen lösa. Hockeyfansen i San Jose skulle bli upprörda om Sharks största stjärna försvinner.

Lagkamraterna likaså.

Och Erik har inte gett några indikationer om att han har några tankar på att lämna Kalifornien.

Han sa tidigare i veckan så här till SportExpressen efter Mike Griers utspel:

– Det där är inget jag fokuserar på. Jag spelar bara. Alltid dag til dag för mig.