Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunnar Nordströms blogg

NHL-svensken ska utbilda coacher i Europa

LOS ANGELES. Nästa helg är det dags för NHL-premiär och den sker i Prag, Tjeckien.

Nashville Predators och San Jose Sharks möts i två matcher.

Båda lagen innehåller svenska spelare, men också vid sidan av isen kommer en svensk med stor erfarenhet från NHL att dyka upp.

Ulf Samuelson, 58, är inbjuden av ligan att vara föreläsare i samband med de konferenser man anordnar för europeiska coacher i samband med matcherna.

Ja, Samuelssons turné blir mer omfattande än ett stopp i Prag.

– Jag kommer att flyga till Schweiz under fredagen för att vara med under en tränarkonferens där och sedan åker jag vidare till Berlin före besöket i Prag, säger han till SportExpressen från hemmet i östra Florida.

Nashville spelar en träningsmatch i Bern innan man landar i Prag i nästa vecka och Sharks har en uppvärmningsmatch i Berlin före besöket i Tjeckien.

– Jag har blivit ombedd att prata om två ämnen under tränarkonferenserna. Först handlar det om vilken talang som behövs för att kunna spela i NHL och vad man som tränare i ligan gör för att utveckla den talangen.

– Det andra ämnet är vad vi kallar för ‘bench management’ i NHL, hur en tränarstab i ett NHL-lag jobbar med förberedelser inför matcherna och utvärdering med spelarna efter matcherna. Plus hur själva jobbet är under matcherna. Som assisterande coach med ansvar för försvarsspelet och taktiken i box play håller man enskilda utvärderingssamtal med videoklipp med varje enskild spelare efter varje match. Det var vad jag gjorde i de klubbar där jag var, säger Ulf.

Han har tolv säsonger bakom sig som assisterande tränare i NHL, där det började med Phoenix Coyotes (5 år) och fortsatte med New York Rangers 3 år), Chicago Blackhawks (2 år) och Florida Panthers (2 år).

Samuelsson tar nu ett sabbatsår från tränarjobben i NHL, så den här inbjudan att föreläsa i Europa kom lägligt.

– Vår son Philip spelar ju med Bremenhaven Penguins i Tyskland den här säsongen, så jag ska göra det besök där hos honom när NHL-premiären i Prag är avklarad, berättar Uffe.

Ulf Samuelsson spelade 1080 matcher i NHL:s grundserie och ytterligare 132 i slutspelet.

Han vann Stanley Cup med Pittsburgh Penguins 1991 och 1992.