Gunnar Nordströms blogg

Hägg exalterad över utmaningen i Detroit

LOS ANGELES. Våra svenska NHL-proffs börjar anlända i Kanada och USA inför säsongen 2022-23.

Semestern hemma i Sverige är över eller går mot sitt slut.

NHL-lagen kör igång sina träningsläger 20-21 september.

En av svenskarna som reste över Atlanten den gångna veckan var Robert Hägg, 27, som valde att skriva på för Detroit Red Wings i somras.

– Jag är väldigt exalterad och har alltid gillat att spela här som motståndare. Red Wings är en sådan anrik klubb i ligan, säger Robert till SportExpressen.

Han kom till Detroit i måndags och har spenderat veckan till att skaffa lägenhet i förorten Royal Oak och gjort sig bekant med Little Caesars Arena.

– Jag åker in varje morgon och tränar i gymmet och sedan på is. Jag känner mig frisk och fräsch och har haft en bra sommar hemma i Uppsala. Det finns inget att klaga över.

Han och sambon Klara gifte sig i mitten av augusti inför familj och vänner på Krusenberg Herrgård vid Mälaren. Flera före detta lagkamrater från Philadelphia Flyers, som Hägg representerade under fem år, fanns på plats.

Förra säsongen delade han mellan spel i Buffalo Sabres och Florida Panthers.

När Robert Hägg blev unrestricted free agent i somras ringde Detroit Red Wings legendariske stjärncenter och numera general manager Steve Yzerman.

– Red Wings har ett ungt och spännande lag, så jag ser framför en rolig säsong. Vi har alla mycket att spela för och jag ser verkligen fram emot den här utmaningen, säger Robert.

X Bland de unga nya stjärnorna återfinns svensken Lucas Raymond och tyske backen Moritz Seider, som du nu blir lagkamrat med?

–Ja, de är båda fantastiska talanger. Seider tog ju ligan med storm under sin rookiesäsong och vann Calder Trophy och Lucas gjorde också succé.

X Nu kommer också 19-årige Simon Edvinsson från Frölunda till campen för att slåss om en plats? Är du redo att vara mentor till honom om så behövs?

– Absolut. Jag delar gärna med mig vad jag lärt mig under mina år som back i ligan.

X Vilka spelare i Red Wings känner du sedan tidigare?

Mark Pysyk är ju också ny i höst och honom hade jag som backpartner i Buffalo under den förra säsongen. Nu går han skadad, så han lär inte spela förrän till årsskiftet av vad jag hört. Ben Chariot var en av mina lagkamrater i Florida under slutet av den förra säsongen, så honom känner jag också sedan tidigare.

Robert Hägg satte namnteckningen under ett 1-årskontrakt värt 800 000 dollar (ca 8,5 miljoner kronor) den 25 juli.

Han har gjort sju säsonger i Nordamerika, där äventyret startade i AHL med Flyers farmarlag Lehigh Valley Phantoms säsongen 2014-15.

Sedan dess har Hägg spelat 300 matcher i NHL och gjort 56 poäng, 14 mål och 42 assist.

Detroit har också svenskarna Oskar Sundqvist, 28, Gustav Lindström, 23, Jonathan Berggren, 22, Elmer Söderblom, 21, Pontus Andreasson, 24, Albert Johansson, 21 och Victor Brattström, 25, under kontrakt.