Gunnar Nordströms blogg

Får Nyllet en svensk center nu?

LOS ANGELES. Det var en nyhet hockeyfansen i Toronto kunde ha varit utan.

Lagkaptenen och andrecentern John Tavares, 32, kommer att tvingas vila i minst tre veckor på grund av en skada han ådrog sig i lördagens träningsmatch mot Ottawa Senators.

Det betyder att William Nylander förlorar sin centerforward under försäsongen och säkert också till seriepremiären den 12 oktober.

Då ska Maple Leafs ta sig an Montreal Canadiens på bortaplan.

Tavares bildade en framgångsrik kedja med Nylander och Denis Malgin i den första träningsmatchen och coachen Sheldon Keefes plan var att matcha trion som lagets andrakedja i höst.

Tavares tränade som vanligt med laget i måndags men saknades på isen under tisdagen.

– Han ådrog sig skadan i lördags och trodde inte först att det var något allvarligt, men tester idag visade att han råkat ut för en sträckning på sidan av överkroppen. Det kommer att krävas minst tre veckors vila innan han kan spela igen, kommenterar Sheldon Keefe.

Tomrummet efter Tavares blir svårt att fylla för Keefe.

– Han är en stor del av vårt lag och svår att ersätta, men det ger andra chansen att kliva fram, säger Torontocoachen.

Pontus Holmberg fick hoppa in på Tavares plats under tisdagens träning, men det är inte säkert att den svenske rookien får förtreondet att spela mellan Nylander och Malgin.

Alexander Kerfoot och Calle Järnkrok är, enligt, Keffe, två andra alternativ under tiden Tavares blir borta.

– Jag har inte hunnit fundera mer ingående över vem som ska ta platsen. Vi har haft Alex (Kerfoot) som center i en annan kedja under campen och jag vet att Järnkrok har kapacitet att spela i mitten. Och jag är helnöjd med vad Holmberg presterat så här långt under träningslägret, så det finns flera olika tänkbara lösningar, säger Sheldon Keefe.

Tavares gjorde 76 poäng, 27 mål och 49 assist, på 79 matcher i grundserien förra säsongen och har totalt producerat 895 poäng, 391 mål och 504 assist, på 949 matcher i NHL.