Gunnar Nordströms blogg

Han ska göra Raymond till mästare

LOS ANGELES. Detroit Red Wings har klart med en ny tränare efter sparkade Jeff Blashill.

Den som ska ta laget till slutspel igen, och förhoppningsvis en mästartitel till Lucas Raymond och kompani om några år, är Derek Lalonde, 49.

Han kommer närmast från jobbet som assisterande coach i Tampa Bay Lightning.

Och där har ni kopplingen till Detroits general manager, Steve Yzerman.

Stevie Y känner Lalonde från sin tid som GM i Lightning. Det var Yzerman som anställde Lalonde som assisterande tränare till Jon Cooper inför säsongen 2018-19.

Så Lalonde har varit med och vunnit två Stanley Cup med Tampa Bay och det är en vinnare i båset efter sex år av missade slutspel som Detroit letar.

Efter ett antal tunga år har man byggt ett nytt lag, där Lucas Raymond och backtalangen Moritz Seider är två av nyckelspelarna.

Seider vann nyligen Calder Trophy, som NHL:s bäste rookie, säsongen 2021-22.

Red Wings har ett flertal unga svenskar i sin pipeline, som man hoppas ska spela till sig ordinarie platser under de närmaste åren.

Till den skaran hör Simon Edvinsson, 19, Elmer Söderblom, 20, Jonatan Berggren, 21, Pontus Andeasson, 23 och Albert Johansson, 21.

Lalonde är den sjätte nya coachen i NHL inför nästa säsong.

Tidigare har Lane Lambert fått jobbet som ny tränare i New York Islander, Bruce Cassidy tar över Vegas Golden Knights, John Tortorella ska rycka upp Philadelphia Flyers, Peter DeBoer får ansvaret för Dallas Stars, Paul Maurice hamnar i båset hos Florida Panthers och Luke Richardson anställdes i början av veckan som  Chicago Blackhawks nye head coach.

Boston Bruins och Winnipeg Jets har fortfarande vakanser på tränarposten.