Gunnar Nordströms blogg

Ekholm hyllar Nashvilles trejd

LOS ANGELES. Tampa Bay Lightning hade inte råd att ha kvar backkämpen Ryan McDonagh, 33.

Inte om man ska lyckas behålla anfallsstjärnan Ondrej Palat.

Så med fyra år kvar på kontraktet trejdades McDonagh under söndagen till Nashville Predators.

Något som välkomnas av Mattias Ekholm.

– Riktigt bra förstärkning för oss. McDonagh stabiliserar försvaret rejält och skapar lite nyttig konkurrens i hela backlinjen, säger Ekholm till SportExpressen.

Ryan McDonagh var en viktg kugge i Lightning försvar när man vann Stanley Cup 2020 och 2021 och i laget som nådde finalen på nytt i år.

Han har varit en plusspelare under hela sin NHL-kariär och är uppskattad för sitt uppoffrande spel när det gäller att täcka skott och hålla motståndarna borta från den egna kassen.

– Han bidrar med ett väldigt bra och stabilt tvåvägsspel, säger Mattias Ekholm.

Som ersättning för McDonagh får Tampa Bay backen Philippe Myers och forwarden Grant Mismash.

Myers kom till Predators från Philadelphia Flyers förra sommaren i trejden med Ryan Ellis.

Myers hade svårt att ta en ordinarie plats i Nashville och spelade bara 27 matcher i vintras.

Mismash draftades av Predators i den andra rundan och har ännu inte debuterat i NHL.

För att kunna trejda McDonagh var han tvungen att ge upp sin klausul om ”no-trade”.

– Det var inget av de roligare mötena jag haft med en spelare under min tid som general manager i klubben. Han har verkligen trivts här och ville inte flytta. Men det var något som vi ansåg tvungna att göra för att kunna förlänga kontrakten med några andra spelare, säger general managern Julien BriseBois till NHL.com.

McDonagh svarade för 26 poäng, 4 mål och 22 assist, på 71 matcher den här säsongen med ett snitt på 22.27 minuter i istid per match.

Han täckte 137 skott och utdelade 96 tacklingar.

Tampa Bay hoppas att Jan Rutta kan fylla luckan efter McDonagh. Rutta behöver ett nytt kontrakt i Tampa Bay liksom Ondrej Palat och Riley Nash, alla tre blir ”unrestricted free agents” den 13 juli om ingen överenskommelse blir klar tills dess.

XXX

PÅ NYA TRÄNARJOBB. Rick Bowness, 67, blir den som tar över tränarjobbet i Winnipeg Jets nästa säsong. Han avslutade nyligen tre år bakom bänken hos Dallas Stars.

Boston Bruins har nu gjort sitt val när det gäller ersättare till Bruce Cassidy på tränarposten. Ny coach blir Jim Montgomery, 53, som de senaste två säsongerna varit assisterande tränare i St. Louis Blues.