Gunnar Nordströms blogg

Svenskarna kan bli invalda i HHOF

LOS ANGELES. Idag, måndag, presenteras, årets val till Hockey Hall of Fame.

Chansen är stor att två av dem är svenskar.

Daniel Sedin och Henrik Sedin, båda 41 år.

De 41-åriga tvillingarna är för första gången tillgängliga för inval till hockeyns finrum och det mesta talar för att de får tillräckligt med röster för att bli invalda på första försöket.

Den 18 man starka invalskommittén sammanträder under måndagen och tvillingarna Sedins namn är med på listan över heta kandidater.

Det har nu gått tre år sedan de lade av, vilket reglerna kräver för att en spelare ska kunna väljas in.

Henrik Zetterberg, 41, är också han på valbar plats efter att ha gjort sin sista säsong i Detroit Red Wings 2017-18.

Samtliga tre svenskar har tunga meriter, som kvalificerar dem för Hockey Hall of Fame.

Zäta vann både Stanley Cup och Conn Smythe Trophy 2008, han har ett OS-guld med Tre Kronor från 2006 och ett VM-guld från samma år.

Sedinarna tog Vancouver Canucks till final i Stanley Cup 2011, där man föll i den sjunde och avgörande matchen mot Boston Bruins.

Men de har båda starka meriter efter 17 år i NHL.

Danne vann poängligan och Art Ross Trophy säsongen 2010-11. Samma år valdes han av spelarna i ligan till den mest värdefulle spelaren och tilldelades Ted Lindsay Award.

Henke tog hem poängligan säsongen 2009-10 och vann förutom Art Ross Trophy då också Hart Trophy, som ligans MVP (framröstad av Professional Hockey Writers Association).

Båda var med och vann OS-guld med Tre Kronor 2006 och VM-guld hemma i Globen 2013.

En annan svensk som stått på ”väntelistan” att bli invald i Hockey Hall of Fame är Daniel Alfredsson, Ottawa Senators, som varit valbar sedan 2017.

Andra kandidater som nämns i år är målvakten Roberto Luongo, Alexander Mogilnij, Jeremy Roenick, Rod Brind´Amour, Curtis Joseph, Boris Mikhailov, Alexander Maltsev, Pierre Turgeon och Keith Tkachuk.

Bland de kvinnliga kandidaterna att bli invalda i år heter favoriterna Meghan Duggan och Caroline Oullette.

Fyra manliga och två kvinnliga spelare kan väljas in varje år. Det krävs att man får 75 procent av rösterna från den 18 man starka invalskommittén för att få plats i HHOF.

Fyra svenskar är sedan tidigare invalda:

X Börje Salming, 1996.

X Mats Sundin, 2012.

X Peter Forsberg, 2014.

X Nicklas Lidström, 2015.