Gunnar Nordströms blogg

Mästarna en seger från en ny semifinal

LOS ANGELES. Tredje raka segern och nu har Tampa Bay Lightning ena skridskon i semifinalen av årets Stanley Cup.

Med en 5-1-vinst över Florida Panthers är grundseriens poängmässigt bästa lag nere för räkning.

– Var är Floridas stjärnor? Var är Aleksander Barkov och Jonathan Huberdeau? Panthers visar ingen desperation, kommenterade expertpanelen i tv-studion hos TNT med Paul Bissonnette i spetsen efter slutsignalen.

Bissonnette, Anson Carter och Rick Tocchet, alla tre före detta NHL-spelare, var samtliga imponerade av det uppoffrande spel Tampa Bay visade upp på nytt.

– Alla täcker skott. Hedman Sergasjev, McDonagh, Stamkos….ja, de är dubbla regerande mästare av en anledning.

– Nu måste Floridacoachen Andrew Brunette gå in i omklädningsrummet och ställa sina spelare till svars. Ge dem en ordentlig utskällning, kanske. Hans spelare verkar chockade och oförmögna att lyfta sitt spel till den nivå som krävs i slutspelet, menade Bissonnette.

Lightning gjorde det mesta rätt medan Panthers inte hade marginalerna på sin sida. Man hade några tillfällen när pucken gick i stolpen eller dansade på mållinjen.

–Vi vet att detaljer avgör såna här matcher. Täck ett skott, ta en tackling och spela för varandra, sa Tampabacken Ryan McDonagh efteråt.

Om lagkamraten Corey Perry, som gjorde sitt tredje mål i kvartsfinalen och femte i årets playoff, sa McDonagh:

–Vi mötte honom i finalen de två senaste åren och det var stort att få honom i vårt lag inför den här säsongen. Inte bara på isen, han är en klippa i omklädningsrummet också. En pådrivare.

Om Panthers anfallsstjärnor svek på nytt, så visade Nikita Kutjerov varför han presterar på högsta nivå när det är viktiga matcher i Stanley Cup.

Kutjerov svarade för fyra poäng i lördagens matinéföreställning, ett mål och tre assist.

En annan hjälte var också Andrej Vasilevskij, som räddade 34 skott och utnämndes till banans bäste spelare.

– Vi ställs mot den bästa målvakten i ligan. Och deras spelare täcker skott hela tiden, så det är tufft att hitta öppningar, sa Jonathan Huberdeau efteråt.

Victor Hedman hade en assist, hans åttonde målpass i slutspelet och tionde poäng på tio matcher.

Steven Stamkos var en nöjd lagkapten när han mötte media efter matchen:

– Vi har en gameplan och håller oss till den. Det ser inte alltid så vackert ut, men vi vet att den fungerar, så varför göra förändringar, sa kapten Stamkos.

Tampa Bay leder nu kvartsfinalen med 3-0 i matcher, så Florida behöver vinna fyra raka för att ta sig till semifinal.