Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunnar Nordströms blogg

Svenskarna sörjer bortgångne lagkamraten

LOS ANGELES. Beskedet om Clark Gillies bortgång kom som en chock för hans gamla lagkamrater i New York Islanders.

Stefan Persson och Anders Kallur vann fyra Stanley Cup tillsammans med Gillies i Islanders under åren 1980-83.

– Kallur hörde av sig i morse och berättade. Jag blev bara helt stum, det har varit en tung dag, säger Stefan Persson till SportExpressen.

Persson och Kallur var två av de 17 spelare, som var med och vann samtliga fyra mästartitlarna med NY Islanders i NHL 1980, 81, 82 och 83.

Clark Gillies gick bort 67 år gamma i fredags.

– Han var inte bara en stjärna i NHL utan också en fantastisk lagkamrat. Om någon skulle be mig skriva en lista på tio punkter om hur den perfekta lagkamraten skulle vara i ett hockeylag, så lovar jag dig att Clark Gillies skulle bocka av alla tio, säger Stefan.

Gillies var en viktig kugge i Islanders, som blev en NHL-dynasti med fyra raka mästartitlar under början av 80-talet.

– Han kunde göra allt på isen. Bra skridskoåkare, duktig målskytt och framspelare. Och ville någon gruffa, så vände Gillies bara upp och ner på dem. Han sökte aldrig slagsmål, men behövde han försvara såg, så gjorde han det.

– Och han var killen som brydde sig om alla i omklädningsrummet. Han lättade upp stämningen om så behövdes med en rolig historia, som fick alla att skratta. Och när det var fest brukade han ta på sig en cowboyhatt när bandet tog en paus och sjunga Kenny Rogers ‘The Gambler’.

Gillies var tredje länken i Islanders fruktade förstakedja med Bryan Trottier i mitten och Mike Bossy på högerkanten.

– Han var byggd som en grekisk gud och enormt respekterad i ligan. Gillies bodde kvar på Long Island efter karriären och gick ofta på matcherna, vilket gjorde att fansen fortsatte att ha en relation till honom. Han var väldigt populär.

– Clark Gilllies var en stjärna, helt enkelt. Men han uppträdde aldrig som någon, säger Stefan Persson, som träffade honom senaste gången i mars 2019 när de gamla spelarna från mästaråren var samlade för att hylla sin bortgångne general manager, Bill Torrey.