Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gunnar Nordströms blogg

Har Hedman någonsin varit bättre?

LOS ANGELES. Världsklass, fem getingar, en uppvisning på högsta nivå…

Vilken superlativ som helst passar som betyg på Victor Hedmans insats i Tampa Bay i tisdagskvällens bortamöte med Los Angeles Kings.

Har han varit så här bra någonsin tidigare?

Jag tvivlar.

Förutsättningarna var inte de bästa. Med backarna Erik Cernak, Jan Rutta och Zach Bogosian på skadelistan, och problemet att snabbt kalla upp ersättare, tvingades coachen Jon Cooper spela med bara fyra backar i Crypto.com Arena.

Det gick alldeles utmärkt. Lightning vann med 6-4.

Victor Hedman, 31, visade varför han är NHL:s bäste försvarsgeneral och gjorde en monstermatch eller vad sägs om detta faciot:

X 2 mål.

X 1 assist.

X 32 byten.

X 32.37 minuters istid.

X 4.07 minuter i powerplay.

X 3.40 minuter i boxplay.

X +2.

X Fyra skott på mål.

X Två täckta skott.

X En utdelad tackling.

Jo, han hade två ”giveaways” på minuskontot, men också en ”takeaway”, så han slarvade bara bort pucken en en gång mer än han snodde tillbaka den.

Det var inget snack om vem som var ”Matchens lirare”. Det mesta pratet i tv efter slutsignalen bland ligans hockeyexperter kretsade kring om någon kan utmana Victor Hedman om Norris Trophy den här säsongen.

Han toppar backarnas poängliga på 43 poäng, 9 mål och 34 assist, efter 41 matcher. Det är alltså mer än en poäng i snitt och ger den förre MoDo-backen en plats bland topp-10 i den totala poängligan.

Kampen om Norris kommer att stå mellan Hedman och ungdomarna Adam Fox, NY Rangers, och Cale Makar, Colorado. Kanske kan Roman Josi, Nashvile, också blanda sig i diskussionen.

Hedman vann 2018, Mark Giordano, Calgary, 2019, Roman Josi, Nashville, 2020 och ifjol tog Adam Fox hem priset.

Tampa Bay är på jakt efter en tredje raka Stanley Cup och med Nikita Kutjerov och Brayden Point tillbaka i anfallet efter skador ser regerande mästarna lika starka ut, som de senaste två åren.

Spelare i tredje- och fjärdekedjan har bytts ut på grund av lönetaket, men stommen med målvakten Andrej Vasilevskij, Hedman och lagkaptenen Steven Stamkos samt just Kutjerov och Point är kvar och är lika bra som tidigare år.

Jag tippade i höstas Colorado Avalanche som mästare den här säsongen, men de får liksom Florida Panthers och Toronto Maple Leafs en tuff uppgift att knuffa ner Lightning från tronen.

Hedman gillar utmaningar, det var det första ha sa när SportExpressen nådde honom en knapp timme efter matchen i Los Angeles:

– Jag har aldrig varit med om att tvingas starta en match i NHL med bara fyra backar tidigare. Man kan tycka synd om sig själv eller ta det som en utmaning. Och det var vad vi gjorde.

De övriga tre backarna i laguppställningen var Cal Foote, som bildade par ihop med Victor, samt duon Ryan McDonagh och Mikhail Sergasjev.