Gunnar Nordströms blogg

Oilers håller tummarna för Klefbom

LOS ANGELES. Han spelade inte en enda match under den förra säsongen.

Och osäkerhet råder om Oscar Klefbom, 28, kan komma tillbaka och hjälpa Edmonton Oilers i jakten på Stanley Cup.

Allt hänger på hur rehabiliteringen går efter axeloperationen i vintras.

– Det enda vi vet är att läkarna var väldigt nöjda efter operationen. Vi får se vart det leder när han kommit längre med rehabiliteringen, säger Klefboms svenske agent, Peter Werner på CAA Sports i Stockholm.

Efter att dragits med ledgångsreumatism i den vänstra axeln sedan tonåren avstod Oscar Klefbom från spel i Oilers när säsongen 2020-21 körde igång i januari i år.

Man hoppades att extra vila skulle hjälpa.

Men axeln blev inte tillräckligt bra att den svenske backstjärnan skulle kunna börja spela i NHL igen, så i slutet av mars genomfördes en komplicerad operation av den världsberömde axelsspecialisten Anthony Miniaci på Cleveland Clinic i USA.

Oscar tillbringade sedan en tid i Edmonton för att under uppsikt av Oilers sjukgymnaster komma igång med rehabiliteringen.

Under en presskonferens i Edmonton i september sa Oscar Klefbom:

– Jag vill fortsätta att spela hockey, men jag vill också kunna leva utan smärta under resten av livet. Jag vill kunna klä på mig utan att det gör ont, jag vill kunna göra vardagliga saker som att bära hem matkassarna från affären, med mera. Hockeyn är viktig, men när den påverkar ditt privatliv och du inte kan sova på nätterna på grund av smärtan och inte kan lyfta armen, så är det jobbigt mentalt. Det tar på krafterna, sa Oscar då.

Han reste sedan hem till Sverige och där är han kvar.

Edmontons general manager, Ken Holland, håller alla tummar han har att Klefbom ska kunna komma tillbaka och hjälpa laget nu när man gör en nystart för att gå långt i slutspelet och slåss om mästartiteln med ett antal nya spelare i laguppställningen.

Holland har sagt att det är en 50/50 chans att den svenske backstjärnan kommer tillbaka.

Oscar har haft en stor roll i Oilers powerplay och har under flera säsonger varit lagets bäste offensive back.

Med sin spelstil kan han ge anfallsstjärnorna Connor McDavid och Leon Draisaitl understöd offensivt.

Med tanke på att Klefbom bara är 28 år är det ett hårt slag för klubben om han inte blir tillräckligt återställd, så att han kan göra comeback.

Men ingen har idag svaret på frågan om Oscar kan hoppa med i leken igen under den kommande säsongen.

– Allt jag kan säga är att det går inte bakåt i alla fall, men vi vet inte svaret på frågan förrän han nått till den punkt i träningen när den opererade axeln kan testas ordentligt. Och där är vi inte ännu, säger Peter Werner.

Peter Werner kan inte säga när Klefbom åker tillbaka till Kanada. Den resan kommer att göras när Oilers anser att det är dags att han kommer över till Edmonton och gör ett test. Att han gör de övningar han ska kunna klara av för att vara aktuell för spel igen.

Klefbom har gjort sju säsonger i Edmonton och spelat 378 matcher i grundserien, där det blivit 156 poäng, 34 mål och 122 assist.

Han draftades 2011 av Oilers i den 1:a rundan, som nr 19 totalt.

Edmonton Oilers inleder träningslägret inför säsongen 2021-22 onsdagen den 22 september. Den 26 september är det dags för den första försäsongsmatchen, då man gästar Calgary Flames.