Gunnar Nordströms blogg

Nye bossen tror på svenska talangerna

LOS ANGELES. Efter 22 år i tv-rutan är Pierre McGuire tillbaka i tjänst hos ett NHL-lag igen.

Och i rollen som Director of Player Development i Ottawa Senators kommer han att ha ansvaret för att utveckla en handfull svenska talanger.

– Jag är heltänd på det här nya jobbet och väldigt tacksam gentemot Senators ägare att ha erbjudit mig den här möjligheten, säger Pierre till SportExpressen.

En av talangerna han ska försöka göra till en stjärna i NHL är 22-årige backen Erik Brännström, som med sin skridskoåkning och passningsförmåga har potential att bli en topp-4 back i ligan, enligt experterna.

– Brännström är fortfarande väldigt ung och har en bra uppsida. Nu gäller det att han kan ta till sig utökad istid mot större spelare och följa råden från tränarstaben. Jack Capuano, som har ansvaret för backarna, är en utmärkt coach för försvarsspelare, säger Pierre McGuire.

Brännström draftades av Vegas Golden Knights som nr 15 i den 1:a rundan 2017. Men klubben var tvungen att ge upp sitt svenska backlöfte i februari 2019 när man bytte till sig Mark Stone från Ottawa.

Det var ett krav från Senators för att släppa Stone.

Senators general manager Pierre Dorion ser Brännström som en blivande grundbult i försvaret tillsammans med Thomas Chabot, som redan etablerat sig som en toppback i ligan.

Erik gjorde 30 matcher i NHL förra säsongen och slutade på 13 poäng, 2 mål och 11 assist. Minst lika imponerande var hans +3.

Meningen är att Brännström ska få mer istid och större ansvar i vinter. Ottawa Senators är mitt uppe i en generationsväxling av spelartruppen, men man har redan några viktiga framtidsnamn på plats. Bland dem Brady Tkachuk, Josh Norris, Drake Batherson, Tim Stützle och Shane Pinto.

Senators har två svenska målvakter bakom ettan Matt Murray, Anton Forsberg, 28, och Filip Gustavsson, 23.

Båda två med nyskrivna kontrakt i sommar. Forsberg får 7,7 miljoner kronor för säsongen 2021-22 medan Gustavsson har signerat ett 2-årskontrakt med en årslön på 6,8 miljoner kronor.

– Filip är ung och vi tror stenhårt på honom. Han har bara skrapat på ytan över hur bra han kan bli och på lång sikt tror vi att han kan bli viktig för oss. Anton visade när han kom hit under förra säsongen vilket kapacitet han har. Det ska bli spännande att följa de två under träningslägret senare den här månaden, menar McGuire.

Ottawa plockade upp Pontus Åberg, 27, som free agent i augusti efter hans utflykt till KHL förra säsongen.

– Pontus ger oss bättre bredd på forwardssidan. Han kommer att ha chansen att slåss om en plats under campen och lyckas han inte övertyga våra coacher, så ser jag honom som en stor poänggörare i AHL.

Pierre McGuire är en stor vän av svensk hockey, vilket han ofta gav bevis för som rinkreporter och expertkommentator mellan spelarbåsen under NBC Sports tv-sändningar av NHL-matcherna de senaste åren.

Det var McGuire som gjorde den där speciella platsen mellan båsen till ett måste i hockeysändningarna i tv.

– Jag kommer att sakna alla goda medarbetarna, som jag hade förmånen att få jobba med under de dryga 20 åren. Men det här blir en fantastisk utmaning och jag älskar att jobba med unga spelare och se dem utvecklas.

X Vilka blir dina exakta arbetsuppgifter?

– Jag kommer att vara involverad i lite av varje och även resa med vårt lag i NHL. Vi har ett stort antal unga spelare i organisationen. Jag planerar en resa till Sverige i november för att träffa några av de unga svenska talanger som vi draftat, bland andra Viktor Lodin och Oliver Johansson i Timrå samt Eric Engstrand i Malmö.