Gunnar Nordströms blogg

Kaprizovs jättelön rena julklappen för Elias

LOS ANGELES. Så kom nyheten alla fans i Minnesota väntat på.

Wild kom under tisdagen överens med 24-årige anfallsstjärnan Kirill kaprizov om ett nytt kontrakt.

Kaprizov får 9 miljoner dollar per säsong, vilket motsvarar ca 77,9 miljoner kronor.

Totalt är avtalet värt 389,7 miljoner kronor.

Ska vi gissa att Elias Pettersson också jublar över nyheten.

För nu finns ett riktmärke som Petterssons agent J.P. Barry på CAA Sports i Toronto kan passa vidare till Vancouver Canucks general manager Jim Benning.

Visst, det är två olika NHL-lag med annorlunda spelartrupper, men till svenskens fördel talar några fakta:

X Elias har gjort tre säsonger i NHL och har samma poängsnitt som Kaprizov, 0,927. Den ryske trollgubben har bara spelat 55 matcher i Nordamerika, men belönades ändå med ett sådant jättekontrakt när han nu blev ”restricted free agent”.

X Båda spelarna vann Calder Trophy under sitt första år i NHL. Elias tog hem utmärkelsen 2019 och Kaprizov var ligans bäste rookie förra säsongen (2020-21).

X Kaprizov får den feta löneökningen baserat på vad han kommer att producera de kommande fem säsongerna. Det är vad förhandlingarna kring Petterssons nya flerårskontrakt också handlar om, hur bra och viktig kommer han att vara för Canucks under de närmaste åren när man gör en satsning mot Stanley Cup.

Ingenting talar för att svenskens formkurva pekar i annan riktning än starkt uppåt. Han har producerat 153 poäng, 65 mål och 88 assist, på sina 165 första matcher i NHL.

X Både Kaprizov och Pettersson är stora affischnamn i sina klubbar. Stjärnor som säljer biljetter och lockar sponsorer.

Som sagt, likheterna är många. Något kortkontrakt över tre år med en lön på 5-6 mijoner dollar kommer inte att få EP40 att rusa till förhandlingsbordet för att skriva på nu.

X Det har ofta spekulerats att Elias kan jämföras också med Brayden Point, 25, i Tampa Bay Lightning, som den 28 juli i år satte namnteckningen under ett 8-årskontrakt med en årslön på 9,5 miljoner dollar, som börjar gälla från säsongen 2022-23.

X Matt Barzal 24, i New York Islanders har två år kvar på sitt 3-årskontrakt med 7,0 miljoner dollar i lön.

Han nämns också som ett riktmärke för Elias Pettersson.

Både Point och Barzal är liksom Kaprizov några år äldre än Elias och det kommer garanterat att vara ett argument Jim Benning använder sig av.

Jag säger inte att Elias redan nu kommer att hamna på 9 miljoner dollar, men en rimlig summa är någon miljon mindre. Sedan återstår att se hur långt hans nya avtal blir. ”Money and term”, som det heter.

Min gissning är att Canucks måste göra sig av med någon hyfsat högt betald spelare för att kunna betala marknadsmässig lön till Elias och 21-årige backstjärnan Quinn Hughes, som också ligger i förhandlingar efter att ha spelat ut sitt rookiekontrakt.

Vi ska också komma ihåg pressen på killarna och deras agenter från spelarfacket NHLPA att inte sälja sig för mindre än en marknadsmässig lön.