Gunnar Nordströms blogg

Fagemo het i jakten på en NHL-tröja

LOS ANGELES. Nio skott på mål.

Och en fullträff.

Samuel Fagemo, 21, visade under måndagens avslutade match i rookieturneringen i Arizona att han tänker göra allt för att ta en plats i Los Angeles Kings i vinter.

”Sammy”, som kan kallas i Kings, var en av ljusglimtarna när man föll med 2-3 mot Vegas Golden Knights.

– Fagemo ser redo ut att slåss om en plats i NHL på allvar i år. Jag tror att han har en rätt så bra chans att ta en tröja, säger Lisa Dillman på The Athletic till SportExpressen.

Hon bevakar LA Kings på heltid åt The Athletic och var på plats i Scottsdale och Phoenix under den gångna helgen för att följa turneringen.

SportExpressen var också i kontakt med Kings nordiske scout, Christian Ruuttu, efter måndagens match. Han säger så här om vilka av Kings talanger som utmärkte sig.

– Fagemo, Rasmus Kupari och Jordan Spence var bra. Alla tre målvakterna har spelat bra i sina matcher. Plus också till Alex Turcotte, säger Ruuttu.

Samuel Fagemo draftades av LA Kings i den 2:a rundan som nr 50 totalt 2019.

Han var med på träningslägret hösten 2019 och visade redan då att han är en målhungrig forward, som går rakt på mål.

Han tillbringade förra säsongen i AHL med farmarlaget Ontario Reign och gjorde 18 poäng, 10 mål och 8 assist, på 32 matcher efter att ha gjort 18 matcher med Södertälje SK under hösten (11 poäng på 18 matcher).

LA Kings har de senaste åren letat efter fler målskyttar i laguppställningen, vilket kan hjälpa Fagemo att få chansen i NHL under den kommande säsongen.

John Wroblewski, som till vardags coachar farmarlaget Ontario Reign, har haft ansvaret för Kings rookiegäng under turneringen i Arizona.

Han tyckte efter måndagens match att man spelade för mycket i sidled. Med undantag av Samuel Fagemo, som satsade hårt mot kassen i varje byte och fick iväg nio skott under matchen.

– All beröm i världen till Sammy. Han kom ut till matchen med rätt attityd och klev fram som en ledare i vårt lag. Han visade vad han kan bidra med och flög fram därute på isen. Han kunde ha gjort fler mål, men på det hela taget har han haft en stark vecka på rookiecampen och under matcherna i den här turneringen, sa John Wroblewski till klubbens hemsida efteråt.

Hos Kings har också Malmö-backen Helge Grans, 19, gjort ett bra intryck under rookielägret och den i natt, svensk tid, avslutade turneringen i Arizona.