Gunnar Nordströms blogg

Eklunds gjorde sitt första Sharksmål

LOS ANGELES. Rookieturneringarna är i full gång i NHL sedan slutet av den förra veckan.

Flera svenskar har visat framfötterna, som vi rapporterade i lördags.

Senast i raden att göra sitt första mål i NHL-tröjan är William Eklund, som fastställde slutresultatet 5-2 i tom kasse när San Jose Sharks besegrade Vegas Golden Knights natten till måndagen, svensk tid.

På plats i Scottsdale, Arizona, för att följa Arizona Rookie Faceoff har varit Sharks scoutingchef i Europa, Shin Larlsson.

Han säger så här till SportExpressen efter Eklunds första två matcher i turneringen:

– Det har varit bra första matcher av William. Han klarar omställningen till mindre rink bra och det tar så klart lite tid att bli helt bekväm. Han har sett väldigt pigg ut och det blir spännande att följa hans utveckling.

När Shin Larsson blev ombedd i den andra pausen av nattens match att beskriva Eklund under en intervju med Sharks utsända tv-team som streamade matchen, sa han så här:

– William är en mycket mogen unga man, som är väldigt kreativ och skicklig med pucken. Vi är supernöjda med att ha kunnat drafta honom, då den här typen av talanger är sällsynta och svåra att kunna lägga beslag på.

Eklund, 18, gick som nr 7 i den 1: rundan av draften i år.

En annan svensk som visat upp sin talang i helgen i en annan rookieturnering är Detroit Lucas Raymond, 19, som gjorde mål i sina två inledande matcher med Red Wings i NHL Prospect Tournament i Traverse City, Michigan.

Raymond nätade mot Dallas Stars när man vann med 5-4 i fredags och svarade för Detroits båda fullträffar i 2-5-förlusten mot St. Louis i lördags.

Red Wings föll under söndagens avslutade möte med Columbus (3-7).

Mattias Norlinder, 21, var en av Montreal Canadiens målskyttar när klubbens rookielag gästade Ottawa i lördags och föll med 3-4..

Coachen Jean-Franqois Houle berömde svenskens offensiva spel efteråt på klubbens hemsida.

– Norlinder gjorde en bra insats och visade bra styrka med pucken i offensiven. Han behöver jobba lite med kampmomenten i det defensiva spelet och det ska vi hjälpa honom med, sa Houle.