Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Fleury säger ja till spel i Chicago

LOS ANGELES. Marc-Andre Fleury har funderat färdigt.

Besvikelsen över trejden från Vegas Golden Knights till Chicago Blakhawks härom veckan har lagt sig.

Den 36-årige målvaktsstjärnan spelar vidare.

”Hej Chicago, det är Marc. Vill bara tala om att jag kommer. Låt oss köra igång,” meddelade  Fleury i en kort videosnutt på twitter under söndagen.

Det var under uppmärksammade former som Marc-Andre Fleury byttes bort från topplaget Golden Knights till Blackhawks.

Först blev det rubriker i nordamereikanska media därför att den 36-årige kanadensaren utnämndes till NHL:s bäste målvakt under grundserien 2020-21 och nu blev dumpad.

Sedan fick Vegas kritik för att man sjabblade med att berätta för Fleury om trejden. Han hörde om den på sociala medier.

Fleury svarade med att säga via sin agent att han skulle fundera över frågan om  han skulle spela mer eller lägga av.

Under söndagen kom beskedet.

Det blir spel säsongen 2021-22. Och han tänker inte tvinga fram en trejd till Pittsburgh eller någon annan klubb i ligan utan drar på sig målvaktströjan i Chicago Blackhawks.

Naturligtvis en förstärkning för Chicago, där Fleury nu kommer att bilda målvaktspar ihop med finländaren Kevin Lankinen, som gjorde en stark debutsäsong i ligan i vintras.

Fleury gjorde en kanonsäsong i NHL senast och vann 26 av 36 matcher i kassen med ett snitt av insläppta mål på 1.98 per match. Hans räddningsprocent var 92,8.

Han delade målvaktsjobbet med Robin Lehner.

Fleury fick förtroendet att starta i målet under 16 av Vegas 19 matcher i slutspelet, men ett misstag bakom kassen i det tredje mötet med Montreal i semifinalen kostade ett baklängesmål och fick matchserien att svänga över till Canadiens fördel.

Han har ett år kvar på sitt kontrakt, som betalar honom 7 miljoner dollar i lön. Det motsvarar ca 60 miljoner kronor.

Vegas ansåg sig inte ha råd att ha en målvaktskostnad på 103,2 miljoner kronor nästa säsong med tanke på att Lehner tjänar 5 miljoner dollar (ca 43 miljoner kr.).