Gunnar Nordströms blogg

Strålman om varför han sa ja till Arizona

LOS ANGELES. Han hoppades att flytten från Tampa Bay till Florida Panthers 2019 var hans sista i NHL.

Men nu byter svenske backveteranen Anton Strålman, 34, NHL-klubb igen.

Den kommande säsongen representerar han Arizona Coyotes.

– Jag vill spela i ett lag där man betyder något och det kände jag att jag inte gjorde i Florida. Nu hoppas jag dessutom få en riktig chans att slåss om en plats i Tre Kronors OS-lag nästa år, säger han till SportExpressen.

Anton Strålman är tillbaka i Parkland, Florida, efter några veckors semester tillsammans med familjen hemma i Sverige.

Det var planerat sedan tidigare.

– Vi har bott i ett hyrt hus här i Florida och nu har ägaren sålt kåken, så vi måste packa ihop här och vara ute på lördag. När det är gjort flyger vi till Arizona och börjar leta hus där, säger Anton.

Han kom till Panthers sommaren 2019 med ett nyskrivet treårskontrakt och hoppades att det var sista klubbytet i Nordamerika, där han inledde karriären i Toronto Maple Leafs säsongen 2007-08 och har sedan gjort stopp i Columbus Blue Jackets, New York Rangers och Tampa Bay Lightning.

– Vi har fyra döttrar, så det är alltid känsligt för dem att byta skola. Men vi höll ett familjeråd här hemma härom kvällen när förfrågningen kom från Arizona och barnen har varit fantastiska. De röstade alla för att pappa skulle få anta utmaningen. De förstod att jag ville spela vidare och att det här var en bra möjlighet, berättar Anton.

Och så blev det.

Han pekar på några olika faktorer som fick honom att ge upp den klausul om ”no-trade” som han hade i kontraktet med Panthers.

– En sak som påverkade mitt beslut var att Florida satte mig på waivers tidigare, vilket visade att jag inte stod så högt i kurs hos klubben. Det fick mig att börja fundera över något bättre alternativ.

– Sedan har Arizona presenterat något spännande, där man bygger om laget för att få in en ny kultur. De vill ha in min rutin och ledaregenskaper. Förhoppningsvis kan jag stötta de yngre killarna och hjälpa till att bygga upp den mentala biten hos dem.

En av de yngre backarna är 20-årige svenske talangen Victor Söderström, som tillbringade huvuddelen av den senaste säsongen i farmarlaget Tucson Roadrunners i AHL.

Borta är Coyotes två svenska backklippor, Oliver Ekman-Larsson och Niklas Hjalmarsson.

Oliver trejdades till Vancouver Canucks i förra vecka och Hjalmarsson har beslutat sig för att lägga av.

Strålman säger att han inte hade några tankar på att ge upp det sista året av sitt lukrativa treårskontrakt, som betalar honom en årslön på drygt 47 miljoner kronor.

– Nej, jag funderade inte i de banorna. Jag har sett fram emot den här kommande säsongen för att få en chans att kvalificera mig till OS-spel med Tre Kronor. OS har alltid varit en dröm för mig, så någon seriös fundering på att lägga av i förtid har jag inte haft.

– Men hade vi ägt hus i Florida kanske familjen stannat kvar där ett år med tanke på barnens skolgång. Nu flyttar alla med, vilket är den bästa lösningen.

X Vad lockar med Arizona Coyotes?

– Jag hade ett videosamtal med klubbens general manager och tränare igår och fick ett gott intryck av dem. Det känns som man nu påbörjar en spännande resa med alla unga spelare och draftval man samlat på sig för de kommande åren. Det ska bli roligt att se vad vi kan hitta på i vinter.

Anton Strålman sticker inte under stol med att han inte är nöjd med de två säsongerna i Florida Panthers.

– Det har inte riktigt stämt för mig i Florida, men nu är jag taggad inför den här utmaningen och nystarten. Och det finns ju sämre platser att bo på än i Scottsdale, Arizona.

Anton Strålman har spelat 856 matcher i NHL och gjort 270 poäng, 55 mål och 215 assist.