Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Konsten att kasta miljoner i sjön

LOS ANGELES. Mer än en NHL-spelare, agent och klubbdirektör tog sig för pannan häromdagen när Minnesota Wild meddelade att man köper ut 36-åringarna Zach Parise och Ryan Suter från de fyra sista åren av deras identiska 13-årskontrakt.

Det kommer att kosta klubbens ägare över 100 miljoner kronor.

Jo, ni läste rätt. Närmare bestämt 57 miljoner kronor per man. Pengar som man nu kastar i sjön.

Många höjde på ögonbrynet när Minnesota med buller och bång presenterade de nyskrivna kontrakten den 4 juli 2012.

13 år är en lång tid och det behövdes inga mattesnillen för att räkna ut att Parise och Suter skulle vara 40 år när de hade spelat ut kontrakten.

Men general managern Bill Guerin har sedan i vintras funderat över hur det skulle vara möjligt att frigöra pengar för att skriva nya kontrakt med lagets unga talanger Kirill Kaprizov och Kevin Fiala.

Hur Guerin än räknade och pillade med namnen i spelartruppen, så hamnade han i slutändan med frågtecken kring Parises och Suters framtid i klubben.

Guerin ville föryngra laget nu. Inte om fyra år.

Han gick till ägaren Craig Leipold för att sälja in idén. Det tog några försök, men nyligen fick Guerin klartecken att Leipold var beredd att ta den ekonomiska smällen.

Så Guerin lyfte luren och ringde Suter, som inte svarade. Nästa samtal gick till Parise, som inte blev särskilt glad, men lyssnade i alla fall.

När Guerin så småningom fick tag på Suter  blev det ett kort samtal innan backstjärnan, som var en av Wilds fyra toppbackar så sent som i vintras,hade fått nog och lade på luren, enligt uppgift i amerikanska media.

Minnesota ville ha saken ur världen före den kommande expansionsdraften den 21 juli, så att man kan skydda två andra spelare än ”gamlingarna” Parise och Suter.

De är nu fria att fortsätta sina NHL-karriär någon annanstans, om de så önskar.

Att köpa ut de två stjärnorna ger Minnesota 10,3 miljoner dollar extra att spendera på spelartruppen inför nästa säsong. Man behöver förhandla fram nya kontrakt med Kaprizov och Fiala och sägs också vara på jakt efter en förstecenter.

Och där säger uppgifter i amerikanska media att man har Buffalos Jack Eichel på radarn.