Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Får 69 miljoner efter succén i Florida

LOS ANGELES. Han gjorde kanonsuccé i Florida Panthers sedan klubben hade plockat upp honom på waivers från Carolina före säsongen 2020-21.

Igår fick Gustav Forsling, 25, belöningen.

Ett nytt treårskontrakt värt 69,2 miljoner kronor.

– Bra jobbat av vår general manager Bill Zito. Jag är övertygad att Gustav hade varit väldigt eftertraktad i den kommande expansionsdraften annars, säger Ulf Samuelsson till SportExpressen.

Samuelsson, som är assisterande coach och ansvarig för backarna i Florida, var en av arkitekterna bakom värvningen av Forsling.

Uffe hade nämligen haft honom under sin tid i Chicago Blackhawks några år tidigare.

Florida gjorde en annan förändring av sin spelartrupp igår, då man köpte ut en av sina veteranbackar, den 35-årige Keith Yandle.

Så frågan är om Forsling nu får Yandles istid också?

– Nja, Gustav hade så mycket istid han kan få, så vi ska nog inte lasta på honom mer. Yandle spelade mest powerplay, nu kommer Forsling att ställas mot motståndarnas bästa kedjor, säger Ulf Samuelsson.

X Hur bra kan Forsling bli?

– Han är redan väldigt bra och han är väldigt motiverad att bli bättre. Han jobbar på att förbättra små detaljer i sitt spel. Han har redan ett bra skott när han får en rejäl träff och han är väldigt snabb, så det gäller förbättra förmågan att skaffa sig de där offensiva lägena.

X Hur reagerade du när Gustav Forsling dök upp på waivers?

– Jag trodde inte att det var sant. Jag vill inte säga att jag blev chockad för jag har själv säkert varit med och gjort felbedömningar angående spelare i lag, som jag varit med och coachat. Vi ska komma ihåg att Carolina hade många bra backar förra säsongen och Gustav kanske inte hade sin bästa första match på försäsongen. Då kan sånt här hända och det var ett antal nervösa timmar innan vi visste att han var vår spelare sedan Hurricanes hade placerat honom på waivers.

– Sedan kom han rätt hos oss från början, det tror jag hade stor betydelse också att det gick så bra för honom i Panthers.

Forsling gjorde 17 poäng, 5 mål och 12 assist, på 43 matcher från sin backplats i Florida. Han hade imponerande +17.

Under den sex matcher långa matchserien mot rivalerna Tampa Bay Lightning i åttondelsfinalen av Stanley Cup, som Victor Hedman och kompani vann med 4-2 i matcher, svarade Forsling för 1 mål och 1 assist och var +1.

Han får nu en ny årslön på 23 miljoner kronor och blir en viktig kugge i Panthersförsvaret de kommande åren.

Florida har ytterligare en svensk, som behöver ett nytt kontrakt och det är forwarden Alexander Wennberg, 26.

Han kom till Panthers inför den förra säsongen sedan Columbus köpt ut honom från de tre sista åren av hans kontrakt.

Wennberg tog revansch i Panthers och gjorde 29 poäng, 17 mål och 12 assist, på 56 matcher. Han var +6.

– Vi hoppas ha Wennberg kvar och samtal med hans representanter pågår. Han tog chansen rejält när han kom till oss, så vi vill definitivt ha honom kvar, säger Ulf Samuelsson.