Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Alexander Edler på väg bort från Vancouver

LOS ANGELES. Efter 15 säsonger och 925 matcher i NHL med Vancouver Canucks är 35-årige Alexander Edler redo för en ny utmaning.

Det stod klart i går, fredag, när Edlers agent, Mark Stowe, bekräftade för Postmedia och CHEK-TV i Kanada att hans klient kommer att testa marknaden för free agents den 28 juli.

Det betyder att Edler tackat nej till de bud som Canucks general manager Jim Benning erbjudit sin svenske backveteran de senaste veckorna.

För Vancouver ville ha kvar Edler på ett kort kontrakt.

– Han vill se vilka möjligheter som finns därute på den öppna marknaden, vilket han aldrig testat tidigare. Men vi har inte stängt dörren, vill han komma tillbaka ska vi försöka hitta en lösning även om det kan bli knepigt att få loss pengar om vi kontrakterat en ersättare redan då, säger Benning till sportsajten The Athletic.

Edler kom till Vancouver Canucks Från Modo Hockeys juniorlag inför säsongen 2005-06 och fick tillbringa den första säsongen i juniorligan WHL (Western Hockey League) med Kelowna Rockets.

Ett år senare tog han plats i NHL och sedan säsongen 2006-07 har Alexander Edler varit ordinarie i Canucks.

Han har spelat med Mattias Öhlund, Markus Näslund, Daniel och Henrik Sedin, Jacob Markström, Loui Eriksson och en rad andra andra stjärnor, som har kommit och gått genom åren.

Men nu kan det alltså vara över.

Canucks är uppe i en generationsväxling och även om man ser Edler som en kugge i försvaret något ytterligare år med uppgift att döda utvisningar och ha en utpräglad defensiv uppgift, så ser det ut som han inte vill bli en marginalspelare.

Och intresse finns säkert hos ett antal andra klubbar i NHL om Edlers tjänster. Annars skulle han inte välja att nobba de anbud Vancouver gett honom och välja att lyssna på andra anbud när han officiciellt blir UFA (Unrestricted Free Agent) den 28 april.

Men underhandskontakter mellan klubbar och spelarnas agenter är vanliga och brukar ge spelarna en fingervisning om hur marknaden ser ut när kontraktet har gått ut.

Alexander Edler har under NHL-karriären, enligt CapFriendly, tjänat 55 miljoner dollar, vilket motsvarar ca 473 miljoner kronor.

Han senaste kontrakt med Canucks skrevs under den 20 juni 2019 och omfattade totalt 12 miljoner dollar (ca 103 miljoner kronor).

Edler draftades i den tredje rundan som nr 91 totalt 2004.

Han har gjort 409 poäng, 99 mål och 310 assist, på 925 seriematcher i Vancouvertröjan och ytterligare 38 poäng (8+30) under 82 slutspelsmatcher i Stanley Cup.