Gunnar Nordströms blogg

Montreal mer än en underdog

LOS ANGELES. Kanada har inte haft ett lag i Stanley Cupfinalen sedan Vancouver Canucks var där 2011.

Det blev förlust mot Boston Bruins efter en sjunde och avgörande match.

Inget kanadensiskt lag har vunnit mästartiteln i NHL sedan 1993, då Montreal Canadiens besegrade Los Angeles Kings.

Montreal blev i natt det första laget att säkra en plats i semifinalen eller Conference Finals, som man brukar säga i Nordamerika.

Canadiens gjorde det på ett imponerande sätt genom att vinna fyra raka möten med Winnipeg Jets.

Först två bortavinster med 5-3 och 1-0.

Sedan en 5-1-vinst hemma i Bell Centre i söndags och på måndagskvällen en ny hemmavinst med 3-2 efter förlängning.

Montreal är det enda kanadensiska laget kvar i årets Stanley Cup. Nästa hinder på vägen blir Colorado Avalanche eller Vegas Golden Knights.

En ny tuff uppgift, men den här upplagan av Canadiens ser ut att vara en perfekt underdog.

Man slog ut Toronto Maple Leafs i en sjunde avgörande match på bortaplan och gick därifrån direkt vidare och tog kommandot i kvarsfinalen mot Winnipeg.

Montreal har en stark laguppställning med veteranen Carey Price i kassen och en bra mix av backar med rutinerade lagkaptenen Shea Weber som gruppledare.

Ben Chariot och Joel Edmundson äter också många minuter. I nattens match saknades den fjärde grundbulten i försvarslinjen, Jeff Petry, som skadades sig i det tredje mötet efter att ha fastnat med ena handen i det där hålet i plexiglaset där fotograferna sätter sina kamerior för att få bra aktionsbilder under matcherna.

Erik Gustafsson hade mest istid av lagets backar i powerplay (4.40 min) på måndagskvällen i Bell Centre och tackade för förtroendet med att skjuta 1-0.

Framåt har Canadiens en bra mix av veteraner (Corey Perry, Eric Staal, Paul Byron, Brendan Gallagher) och några matchvinnare i sina bästa år (Nick Suzuki, Tyler Toffoli, Josh Anderson) samt en och annan ung talang redo att visa vad de går för (Cole Caufield, Jesperi Kotkaniemi, Artturi Lehkonen).

För att nämna några.

Montreal hade problem att greja en slutspelsplats, men väl här ser Les Canadiens ut att kunna stjälpa många stora stora lass.