Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Hedberg minns vännen Pav från Smurfkedjan

LOS ANGELES. Veckan har varit tung för alla hockeyälskare i Nordamerika.

Wayne Gretzkys pappa Walter gick bort efter en tids sjukdom 82 år gammal och i torsdags förlorade hockeyvärlden också Mark Pavelich, 63.

Han var en av profilerna i det amerikanska OS-laget, som vann guld i Lake Placid 1980 och blev föremål för filmen ”Miracle on Ice”.

Efter OS-succén skrev Pavelich på för NHL-klubben New York Rangers, där han blev lagkamrat – och sedemera kedjekamrat – med Anders Hedberg.

Tillsammans med Rob McClanan, som också var med och vann OO-guldet med Team USA, bildade de ”The Smurf Line”.

Smeknamnet ”Smurfkedjan” var kopplat till att ingen av de tre var speciellt storväxta. Men de forecheckade frenetiskt och satte press på motståndarna med ett fartfyllt passningsspel och gjorde vackra mål.

Så här säger Anders Hedberg till SportExpressen om Pavelich efter nyheten om att amerikanen gått bort i veckan:

– Pav gick sin egen väg med integritet, men var absolut en lojal lagkamrat. Man kunde lita på att han skulle tävla när det gällde. Han var i total avsaknad av ego, men han kunde verkligen både åka, lira och tänka på isen.

Hedberg minns särskilt en tuff matchserie mot Philadelphia Flyers i Stanley Cup, där Rangers vann med 3-0 i matcher i den första rundan:

– Jag tänker på Smurfkedjan mot Flyers, där mod och beslutsamhet att inte vika ner sig för våld och galenskaper representerade det bästa av Pav.

Pavelich led av mentala problem under de sista åren och hamnade under vård efter att ha attackerat en granne och vän i augusti 2019.

Han avled på ett behandlingshem i hemstaten Minnesota i torsdags.

Pavelich kom till Rangers inför säsongen 1981-82 och gjorde år i klubben. Han representerade sedan Minnesota North Stars säsongen 1986-87 och spelade sedan ett år i Schweiz med Bolzano HC (87-88).

Han gjorde en kort comeback i NHL med San Jose Sharks säsongen 1991-92, men det blev bara två matcher i Kalifornien.

Mark Pavelich spelade totalt 355 matcher i NHL och producerade 329 poäng, 137 mål och 192 assist.

Han kom till OS-laget som collegespelare från University of Minnesota-Duluth.

Anders Hedberg kontrakterades av Rangers tillsammans med radarkamraten Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson efter fyra framgångsrika år i piratligan WHA med Winnipeg Jets inför säsongen 1978-79.

Hedberg gjorde sin sista säsong i NHL 1984-85.