Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Nej, de åker inte taxi hela dagarna


LOS ANGELES. NHL-säsongen 2020-21 är säsongen annorlunda.

Och vi har fått ett nytt modeord – ”taxi squad”.

I vinter lika ofta använt som ”powerplay”, ”hattrick” och ”shutout”.

Men spelarna som hamnar i taxigänget åkert inte taxi, Uber eller Lyft.

De är bara reserver, som är standby.

För att slippa ställa in matcher så fort någon eller några spelare testar positivt för Covid-19 bestämde NHL före seriestarten att alla lag skulle ha rätten att ha ett antal spelare redo att hoppa in som ersättare från dag till dag.

Den gruppen av reserver döptes till ”The taxi squad”. Ett uttryck som funnits i NHL-kretsar sedan årtionden tillbaka och är en benämning på de spelare som får träna med sitt lag under slutspelet, men kanske inte spela.

Den gruppen av spelare tränar ofta efter de andra och när man bytt om har bussen till hotellet redan gått, så killarna har fått ta sig tillbaka med taxi.

Just nu är det svårt att hålla redan på vilka spelare, som tillhör taxigänget dag från dag.

Klubbarna skickar ut pressmeddelanden varje förmiddag om vilka spelare man flyttat från laget till taxigänget eller till farmarlaget i AHL.

Ofta handlar det också om att ta sig in under lönetaket dag för dag.

Så hur vet spelarna vilken grupp de tillhör?

Frågade Los Angeles Kings unge backtalang Tobias Björnfot, 19, vars namn brukar dyka upp på utskicken från klubben flera gånger i veckan.

– Vi får ett meddelande på mobilen varje morgon om några förändringar skett och man är flyttad till taxi squad, säger Björnfot.

Han har gjort en match med farmarlaget Ontario Reign i AHL och det var i Las Vegas när man mötte Golden Knights farmarlag Henderson Silver Knights.

Kings har de senaste veckorna haft flera unga backar från Reign uppkallade, förutom Björnfot har också Kale Clague, Mickey Anderson och Austin Strand fått chansen.

– Det är kul att vi ungtuppar får chansen att kliva fram. Alla har bra fart på grejorna och det är positiva tongångar i laget just nu, säger Tobias.

Han bor i ett hyrt hus i Manhattan Beach tillsammans med svenska lagkamraterna Samuel Fagemo och Johan Södergran.

x Frågan är given – vem lagar maten?

– Vi hjälps åt all tre. Det blir kyckling, lax och kött. Sedan får vi matlådor också från laget några gånger i veckan, berättar Tobias Björnfot.

Han har fått göra två matcher med Kings den senaste veckan och var med så sent som i tisdags mot Minnesota.

LA Kings farmarlag håller till i klubbens träningsanläggning Toyota Center i LA-förorten El Segundo, så alla spelare kan bo i Los Angeles med omnejd.