Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Mångmiljonregn väntar Elias Pettersson

LOS ANGELES. Mathew Barzal, 23, får 172 miljoner kronor för tre nya säsonger med New York Islanders.

Det har stor betydelse för en annan ung anfallsstjärna i NHL, som snart ska skriva ett nytt flerårskontrakt med sin klubb.

Nämligen Elias Pettersson, 22, i Vancouver Canucks.

Han är värd minst lika mycket, om inte mer.

Det är ingen hemlighet att Petterssons representanter väntat på hur mycket pengar Barzal skulle få av Islanders när hans rookiekontrakt nu var utgånget.

Men Pettersson ligger ett år efter i löneslingan, så det har inte varit någon brådska för honom att få igång förhandlingarna.

Elias rookiekontrakt med Canucks går inte ut förrän den 1 juli i år. Men han har rätt att börja förhandla om sitt nästa avtal nu.

Hockeyinsiders i Nordamerika har de senaste månaderna pekat på att svenskens statistik och status i ligan är att jämföras med andra unga stjärnor i ligan, som Connor McDavid i Edmonton och Torontoduon Auston Matthews och Mitch Marner.

Dessa tre har skrivit nya kontrakt med sina klubbar under de senaste åren och fått jättelöner.

Men Mathew Barzal är en ännu bättre måttstock på Elias Petterssons marknadsvärde, vilket också Thomas Drance på sportsajten The Athletic uppmärksammade i en analyserande artikel på lördagen.

Och slutsatsen är att Pettersson är bättre. Och värd mer pengar.

Båda leder sitt lags förstakedja, men Elias har ett bättre poängsnitt i NHL än Barzal.

Pettersson har gjort 0,95 poäng i snitt per match på 139 spelade seriematcher i ligan medan Barzal stannar på 0,63 poäng efter 234 matcher.

Det finns naturligtvis många frågetecken kvar, här några:

x Hur kommer pandemin att påverka hur mycket pengar klubbarna kan spendera i kontraktsförhandlingarna med sina spelare?

x Nöjer sig Pettersson med ett ”brokontrakt” i likhet med Barzal (3 år) eller kommer han att kräva ett längre avtal i stil med vad McDavid (8 år, 12,5 USD) fick i Edmonton eller vad Torontoduon Matthews (5 år, 11,6 USD) och Marner (6 år, 10,9 USD) förhandlade sig till i Toronto?

x Vancouver har genomfört en förändring av spelartruppen och det stora affischnamnet i ”nya Canucks” är Elias Pettersson. Klubbledningen är medveten om att man måste betala vad det kostar att ha en superstjärna i laguppställningen för många år framöver efter det att svensken vann Calder Trophy under sin rookiesäsong 18-19 och gjorde ett starkt slutspel i somras, som var hans första i NHL.

Så hur mycket kan EP40 få när han sätter namnunderskrift på nästa kontrakt?

Ja, svaret är minst 7 miljoner dollar per säsong, vilket motsvarar ca 57,4 miljoner kronor.

Förmodligen 8 miljoner (65,6miljoner kronor) dollar eller mer.