Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

NHL kan starta säsongen utomhus

LOS ANGELES. NHL undersöker alla möjligheter för att få igång säsongen 2020-21.

Ett av förslagen som diskuteras bland klubbägarna är att inleda seriestarten med ett antal utomhusmatcher.

Främst för att kunna ha åskådare på läktarna nu när covid-krisen blir allt djupare i USA.

Men också för att det skulle skapa publicitet kring ligan och ge välbehövliga intäkter efter ett ekonomiskt katastrofalt år.

NHL-ledningen för fortfarande samtal med spelarnas fackorganisation NHLPA för att hitta en överenskommelse kring hur den kommande säsongen ska kunna genomföras.

Det handlar om fördelningen av intäkterna säsongen 2020-21 mellan klubbägarna och spelarna.

NHL-bossen Gary Bettman menade i onsdags att ligan inte satt press på spelarna att avstå ytterligare delar av lönen utöver de 30 procent man redan kommit överens om.

Spelarna har tolkat de senaste förhandlingarna annorlunda och beskyllt ägarna för att försöka pressa till sig ytterligare delar av kakan än vad man kom överens om i somras inför omstarten när säsongen 2019-20 spelades färdig.

Ingen vet riktigt när den nya säsongen startar. NHL står fast vid att den 1 januari är det datum som gäller, men många insiders hävdar att mitten av januari eller den 1 februari är ett mer realistiskt datum.

Men tillbaka till förslagen om utomhusmatcher. Som bekant är den årliga Winter Classic på nyårsdagen numera en institution, som avgörs på stora stadion utomhus för baseboll eller amerikansk fotboll.

Publiksiffror från 40 000 till 100 000 åskådare har förekommit under de senaste tio åren. Dessutom har matcherna lockat många tv-tittare.

Enligt sportsajten The Athletic har flera lag visat öppet intresse för att spela flera av de inledande omgångarna utomhus. Bland dem Pittsburgh Penguins, Boston Bruins och Los Angeles Kings.

En annan tanke är att förlägga några utomhusmatcher i stater med utpräglat vinterväder som lämpar sig för hockeyrinkar utomhus, som Utah och Montana. Det skulle också kunna locka fans, som till vardags inte har ett NHL-lag i närheten och kunna se ligamatcher live, rapporterar Scott Burnside, som är en av sajtens ”senior writers”.

Ett frågetecken Burnside pekar på är om klubbarna har tillräckligt med experter på utomhusmatcher bland sin personal i hemmaarenorna.

När NHL arrangerar Winter Classic styr ett team av isexperter från ligan alla förberedelser.

Frågan om vanliga seriematcher utomhus med anledning av pandemin var uppe till diskussion när klubbarna höll sitt novembermöte genom beslutsorganet Board of Governors.

NHL har det just nu tufft på två fronter – den rådande pandemin och det svåra ekonomiska läget efter att ha tvingats slutföra den förra säsongen inför tomma läktare.

FOTNOT. NHL meddelade tidigare i höst att man tvingats ställa in den Winter Classic som skulle ha spelats mellan Minnesota Wild och St. Louis Blues den 1 januari 2021.

XXX

The Sports Network (TSN) uppger natten till fredagen, svensk tid, att NHLPA nu bett sina advokater utreda möjligheterna att stämma NHL eller få till en medlingsförhandling i händelse av att säsongen 2020-21 blir inställd.

Den åtgärden skulle vara ett sätt för att spelarna skulle få ut sina löner i händelse av ett nytt spelstopp i NHL.

Enligt uppgifter i nordamerikanska media kan NHL hänvisa till pandemin som en ”Force majeure” om man anser att säsongen 2020-21 inte går att genomföra.