Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Irriterat mellan parterna inför NHL-beslutet

LOS ANGELES. Klubbägarna är irriterade.

Spelarna, likaså.

För att inte tala om hockeyfansen världen runt.

NHL-ledningen dröjer med sitt beslut om när och hur säsongen 2020-21 ska starta.

Det talades i förra veckan om att den 29 november var ett kritiskt datum.

Men ingenting hände i söndags.

Då flyttades förhoppningarna om ett besked fram till i början av den här veckan.

Men ingen hände i måndags eller igår.

Och nu uppger kanadensiska The Sports Network att flera klubbägare i NHL är irriterade över att väntans tider aldrig tar slut.

Här en uppdatering av de mest aktuta problemen och frågetecknen som råder:

X NHL vill att spelarna ska avstå mer än de 30 procent av lönen som man redan kommit överens om med hänvisning till att ägarna förlorar stora intäkter, då man tvingas spela utan publik i arenorna. Något som spelarna via sin fackorganisation, NHLPA, kämpar emot med motiveringen att man bara för fem månader sedan kom överens med ligan om ett tillägg till det gällande kollektivavtalet med anledning av covid-krisen.

X Att det blir en specialkomponerad division med de sju lagen i Kanada verkar klart för att undvika resor över gränsen och de karantänsregler som införts i Kanada.

X Hur de övriga tre divisionerna ska se ut är en fråga NHL-ledningen fortfarande jobbar med. Covid-situationen i USA har förvärrats under de senaste veckorna, så en reservplan kan vara att man tvingas använda sig av ”Bubblor” om inte läget förbättras avsevärt före årsskiftet.

X Grundtanken har varit att alla 31 lagen ska kunna få chansen att spela i sina hemmaarenor. Om man måste begränsa spelorterna till några få städer kommer frågan om orättvisa och avundsjuka med i bilden. Vilket NHL vill undvika.

X Den 1 januari uppges fortfarande vara ligaledningens målsättning för seriepremiären, men det datumet ser alltmer orealistiskt ut. Nu nämns mitten av januari eller den 1 februari som tänkbara tidpunkter.

X Hur många omgångar grundserien ska omfatta är också en omstridd fråga. Det har talats om allt från 48 till 52 eller 58 omgångar. Slutspelet är tänkt att börja i mitten av maj och gissningen är att de första två omgångarna avgörs i matchserier om bäst-av-fem. NBC, som äger de amerikanska tv-rättigheterna, sägs vilja ha Stanley Cup färdigspelat till slutet av juni, då man ska sända sommar-OS från Japan under juli.

– Problemen är många, men ingen av parterna vill avstå från säsongen 2020-21. Skulle säsongen ställas in finns alltid risken för rättsliga efterspel, där spelarna skulle kunna stämma NHL för en illegal lockout. Men från ligans håll viskas det att man har rättsligt skydd i avtalet mellan parterna för ett sådant beslut. Man skulle peka på force majeure och hänvisa till pandemin, säger Darren Dreger, som är hockeyinsider hos TSN.