Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Historien Gretzky gillar att höra

 LOS ANGELES. Motståndarna försökte sig på alla möjliga tricks för att stoppa Wayne Gretzky under hans storhetstid i NHL på 1980- och 90-talet.

Oftast utan att lyckas.

Ett sätt för att försöka få ”The Great One” ur balans på isen var att reta honom. Att slänga käft med världens bäste, helt enkelt.

I en nyutkommen bok av hockeyjournalisten och tv-programledaren James Duthie med titeln ”Beauties” finns en klassisk Gretzky-historia med.

Stanley Cupfinalen 1985 var mellan regerande mästarna Edmonton Oilers och Philadelphia Flyers med Pelle Lindbergh i kassen. En av Flyers tuffingar i laguppställningen var forwarden Rick Tocchet och han fick i uppdrag av coachen Mike Keenan att ”hålla ett öga på Gretzky”.

– Försök komma in under skinnet på honom, var Keenans order till Tocchet.

Philadelphia vann premiären med 4-1, där Gretzky lämnade isen utan poäng och med -2.

– Så jag hackade på honom i närkamperna och körde upp handskarna i ansiktet för att ge honom en face-wash samtidigt som jag inte skrädde orden, berättar Tocchet i boken.

Efter några gruff fick Gretzky nog och bad Tocchet att lugna ner sig.

– Hey, relax. Lighten up, fnös Gretzky.

Tocchet såg ett läge att komma in under skinnet på Wayne Gretzky och svarade med arg stämma:

– Lika bra att du vänjer dig. Den här behandlingen kommer du att tvingas ta i varje byte. Varje period. I alla sju matcherna.

Gretzky spände blicken i Tocchet och svarade lugnt:

– Jag vet inte vilken matchserie du är inblandad i för jag tänker bara spela ytterligare fyra matcher.

Alla runt omkring dem i sarghörnet tystnade. Sedan började de gapskratta. Också Tocchets lagkamrater.

– Jag blev helt ställd och kunde bara konstarea att det var roligt sagt, berättar Rick Tocchet.

Edmonton vann matchen med 3-1 och hade utjämnat till 1-1 i finalserien. Gretzky stod för ledningsmålet till 1-0.

I det tredje mötet hade ”The Great One” fått igång poängproduktionen på allvar och svarade för ett hat trick plus en assist när Oilers vann med 4-3.

Den fjärde matchen i finalserien stod 3-3 i mitten av den andra perioden innan Gretzky med två fullträffar gav Edmonton en 5-3-seger.

Han fortsatte med att göra ett mål och tre assist och var mannen bakom 8-3-segern i det femte mötet, som säkrade Oilers andra raka Stanley Cupseger.

Så Gretzky fick rätt där i sarghörnet under bråket med Rick Tocchet. Det skulle bara bli ytterligare fyra matcher efter förlusten i öppningsmatchen Edmonton vann finalen med 4-1 i matcher..

– Det där skämtet tidigt i den andra matchen var roligt, men det jäkliga var att han fick rätt, säger Tocchet i James Duthies bok, som har den kompletta titeln: ”Hockey´s Greatest Untold Stories…Beauties”.

Gretzky och Tocchet blev sedan goda vänner. De var både lagkamrater och rumskamrater i det kanadensiska landslaget under Canada Cup 1987.

Och umgås regelbundet än idag. Båda är kvar i NHL, Gretzky som ambassadör för Edmonton Oilers, och rådgivare till klubbens ägare Daryl A. Katz, medan Tocchet coachar Arizona Coyotes.

Historien om munhuggningen i sarghörnet under inledningen av finalmatch nummer två i Stanley Cupfinalen 1985 kommer upp då och då när de träffas.

Och de garvar båda hjärtligt åt händelsen.