Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Bäckis om Capitals skrällvärvning

LOS ANGELES. Zdeno Chara har spelat färdigt i Boston Bruins.

Men den 43-årige slovakiske backjätten är inte klar med NHL.

Han har skrivit på för Washington Capitals.

– Väldigt kul för oss, säger Nicklas Bäckström till SportExpressen.

Efter 14 år i Boston tackade Bruins för hans tjänster i höstas när kontraktet gick ut.

Som UFA (Unrestricted Free Agent) har Chara kunnat titta på andra alternativ och när Washington anmälde sitt intresse slog han till.

Avtalet sträcker sig över säsongen 2020-21 och ger Chara en lön på 795 000 dollar, vilket motsvarar ca 6,5 miljoner kronor.

Det är avsevärt mindre än de 16,4 miljoner kronor han tjänade förra säsongen i Boston. Och bra mycket mindre än vad hans topplön i NHL var mellan 2006-11 när Chara kvitterade ut 61,5 miljoner i årslön.

Totalt har han, enligt CapFriendly.com, tjänat 97,9 miljoner dollar, vilket i dagens penningvärde (8.20 SEK) ger totalt 802,8 miljoner kronor.

Men Zdeno Chara, som var med och vann Stanley Cup med Boston 2011, spelar inte för pengarna.

Han bara älskar sin hockey och det får Capitals nytta av nu när man ska ta revansch för den risiga fjolårssäsongen.

– Sjukt kul. Jag trodde inte att han skulle spela någon annanstans än i Boston, säger Nicklas Bäckström.

Washington får nu en backuppsättning med John Carlson, Dmitrij Orlov, Brenden Dillion, Justin Schultz, Michal Kempny, Zdeno Chara, Jonas Siegenthaler och Trevor van Riemsdyk.

Chara kommer att bidra med sitt fysiska spel och i rollen som ”polis” på isen om så behövs.

Hans poängproduktion är av naturliga skäl inte vad den varit, det blev 14 poäng, 5 mål och 9 assist, på 68 matcher förra säsongen.

Chara debuterade i NHL med New York Islanders säsongen 1997-98. Efter fyra år där hamnade han i Ottawa Senators under fyra säsonger innan flytten till Boston 2006-07.

Totalt har det blivit 1553 matcher och 656 poäng (205 mål och 451 assist).

– Jag fick nyligen beskedet av Boston Bruins att min tid där är över och att man satsar vidare med yngre spelare. Jag respekterar deras beslut, kommenterar Chara som förklaring till att han valde att skriva på för den kommande säsongen med Washington Capitals.