Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Svensken med på hela resan med Kraken

LOS ANGELES. Ulf Samuelsson, 56, har varit med på hela resan med nykomlingen Seattle Kraken.

Han var en av de första anställda inom klubbens hockeydivision, då han förra hösten började jobba som pro scout i västra USA för Seattle.

Det finns en stark koppling mellan Uffe och Kraken, han har känt general managern Ron Francis sedan tiden tillsammans i NHL-laget Hartford Whalers på 80-talet.

– Jag tror stenhårt på organisationen. Och nu när jag lärt känna klubbens ägare och ledning är jag än mer övertygad, säger Uffe och nämner Tim Leiweke som genom sitt Oak View Group är en av de stora ägarna.

– En helt otroligt sympatisk människa och jag är övertygad om att han och de andra i ledningen kommer att få alla att jobba hårt för Krakens framgång.

Själv har Ulf Samuelsson varit med och rekryterat förre NHL-spelaren Per-Erik Eklund till jobbet som en av Seattles scouter i Sverige.

Som NHL-bloggen skrev här igår är Eklund igång redan och jobbar med att leta talanger på den svenska marknaden.

– Pelle Eklund är en riktigt skarp kille med en bra hockeyhjärna. Jag har känt honom i många år, då jag länge hade Leksand som min och familjens sommarplats, och dessutom jobbade jag med honom i Leksand under förra året. Vi spenderade mycket tid tillsammans då och han är väldigt duktig på att se och utvärdera talanger, säger Ulf Samuelsson.

Han har alltså starka band med Ron Francis från tiden som spelare i NHL, där de blev trejdade tillsammans från Hartford till Pittsburgh Penguins 1991 och Francis under sin tid som general manager i Carolina Hurricanes anställde svensken som tränare för klubbens farmarlag Charlotte Checkers.

Francis uppgav härom dagen att han inte har någon brådska med att anställa en coach i Kraken.

En het kandidat som nämnts är Gerald Galant, som ledde Vegas Golden Knights till Stanley cupfinalen under klubbens första säsong i NHL 2017-18, men som fick sparken under den senaste säsongen.

Så skulle Samuelsson vara intresserad av ett jobb som assisterande coach i Seattle?

– Jo, det skulle jag nog, säger han, men förnekar att några sådana diskussioner förekommit.

– Det dröjer nog ytterligare ett halvår innan man löser tränarfrågan, säger han.

Förutom Uffe har Kraken haft ett antal andra kända hockeynamn på kontrakt som pro Scouts den senate säsongen, blöand dem Cammi Granato, Stu Barnes, Dave Hunter och John Goodwin.

XXX

Ulf Samuelsson gjorde 1080 matcher i NHL och producerade 333 poäng, 57 mål och 276 assist, men var mer känd för sitt tuffa defensiva spel (2453 utvisningsminuter) än poängproduktionen.

Han representerade under tiden i ligan Hartford Whalers, Pittsburgh Penguins, New York Rangers, Detroit Red Wings och Philadelphia Flyers.

Han vann Stanley Cup med Pittsburgh 1991 och 1992.