Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Så ska nya NHL-laget hitta svenska guldkornen

LOS ANGELES. Nya NHL-klubben Seattle Kraken börjar så sakta får en organisation på plats inför premiären i ligan säsongen 2021-22.

I slutet av den förra veckan presenterade general managern Ron Francis vilka scouter Kraken har anställt så här två långt.

Två av dem blir placerade i Sverige och de är förre hockeystjärnan Per-Erik Eklund, som har en bred erfarenhet från scoutingjobb i andra NHL-klubbar, samt Marcus Fingal, som varit svensk scout i Buffalo Sabres organisation under senare år.

– Det ska bli intressant och spännande. Jag känner Ron Francis sedan tidigare, så jag hörde av mig till honom när han fick jobbet i Seattle. Och jag både känner och har jobbat tillsammans med Ulf Samuelsson och nu har jag varit igång en månad på det här jobbet, säger Pelle Eklund.

x Hur har det varit att hoppa på ett scoutingjobb igen efter tiden med Leksand?

– Det känns bra. Jag gjorde ett uppehåll förra året, men jag fick tillbaka suget och längtan nu. Och vi är en bra grupp i Seattle, så det gör det roligt.

x Kommer du att titta på äldre spelare i SHL också eller hur blir arbetsfördelningen mellan dig och Marcus?

– Vi har inte gjort upp någon exakt arbetsordning eller fördelning ännu utan ordern så här långt är att titta på så mycket hockey som möjligt. Och allt är ju igång i Sverige just nu med juniorligor, SHL och Hockeyallsvenskan. På sikt får nog någon av oss ta lite mer ansvar för SHL, men får lösa sig senare.,

x Vilka NHL-klubbar har du jobbat åt tidigare?

– Jag började med dåvarande Phoenix Coyotes 1999 och var med dem under fyra år. sedan jobbade med Leksands juniorer under två år och A-laget i två år innan jag scoutade åt Montreal Canadiens. Efter det blev det Edmonton Oilers.

x Seattles har anställt förre NHL-spelaren Robert Kron, som Director of Amateur Scouting. Honom måste du ha spelat emot i Nordamerika?

– Ja, han kom in i ligan under mina sista år, men jag känner honom också genom scoutingjobbet och min äldste son, Daniel, har jobbat under honom som scout för Carolina Hurricanes under de senaste tre-fyra åren.

Seattle Kraken har anställt ytterligare två scouter för talangjakten i Europa, Sasu Hovi och Aleksandr Plyushev.

Ulf Samuelsson har jobbat som pro scout åt Seattle Kraken sedan ett år tillbaka med hemmet i Carlsbad, Kalifornien, som utgångspunkt.