Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

NHL-svenskarna tror på spel i vinter

LOS ANGELES. NHL har inte gett upp tanken på en säsong i vinter trots covid-krisen.

Men när seriestarten sker och hur många omgångar man kan klämma in före ett slutspel i vår eller sommar är fortfarande oklart.

– Vi hoppas komma igång den 1 januari, men var och hur vi kommer att spela vet vi inte riktigt ännu, sa NHL-bossen Gary Bettman under en presskonferens igår.

Bland de svenska NHL-proffs som SportExpressen pratat med under den senaste veckan är också tongångarna positiva även om många frågetecken återstår att räta ut.

– Det verkar som säsongen blir av men det är väldigt lite information som sipprar ut, vilket är frustrerande, säger Anton Strålman i Florida Panthers.

Han funderar över hur säsongen 2020-21 kommer att se ut.

– Det återstår bara cirka sex-sju veckor till seriepremiären om vi ska vara igång den 1 januari. Det skulle också underlätta om vi visste hur många matcher vi ska spela, så att vi spelare kan förbereda oss, fortsätter Strålman.

Han är själv på plats med familjen i Parkland, Florida, sedan i augusti, men tänker på de kolleger som fortfarande är kvar i Europa. De måste få tid på sig att ordna med boende och skolor för sina barn om de bytt klubb över sommaren och hösten.

x När tror du att NHL-klubbarnas träningsläger kan komma igång?

– Jag antar att de kan börja om månad om vi ska vara igång i början av nästa år. Men jag har inte fått något besked, säger Anton.

Gary Bettman poängterar att det inte kommer att bli några få och långvariga ”Bubblor”, där lagen stängs in under en längre tid för att genomföra grundserien.

Spelarna som gick hela vägen till final i somras tillbringade två månader isolerade och har sagt att de aldrig vill vara med om det igen.

En modell som NHL-ledningen har skissat på är att lagen gör sina egna arenor till bubblor och spelar en rad matcher där under en eller två veckor för att sedan få chansen att åka hem och träffa sina familjer innan man åker iväg till nästa stad och spelar ett antal matcher där.

Ett annat problem som ligaledningen och spelarfacket NHLPA är medvetna om måste lösas är kraven på karantän om lagen ska åka över gränsen mellan USA och Kanada.

Det har talats om en egen division i Kanada med de sju kanadensiska lagen, som bara skulle möta varandra under grundserien. Men det skulle vara en nödlösning och inget alternativ man föredrar.

TV-avtalet med NBC i USA och Sportsnet i Kanada är också en känslig punkt. Utan fans i arenorna tappar sändningarna en del av sin puls och de tittarundersökningar man gjorde efter sommarens spel i Toronto och Edmonton visade att bara de inbitna fansen gillade att titta på hockey i tv mitt i sommaren.

Filip Forsberg, Nashville Predators svenske anfallsstjärna, tror också att NHL kommer igång i vinter.

– Klart att det blir en säsong, men jag har ingen information om när och hur, säger Filip.

Precis som Anton Strålman i Florida har Forsberg gått på is även om det så här långt är i begränsad omfattning.

Enligt uppgifter i nordamerikanska media ska ett besked om hur säsongen 2020-21 kommer att se ut presenteras imorgon, torsdag.