Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Avtalsbråk försenar NHL-starten 2021

LOS ANGELES. Flera av de svenska NHL-proffsen är på väg tillbaka till Nordamerika.

Med förhoppningen om att NHL-säsongen 2020-21 ska komma igång efter årsskiftet.

Men ett nytt moln har dykt upp på himlen.

Klubbägarna och ligaledningen vill att spelarna ska avstå en ännu större del av lönen nästa säsong med tanke på vad covid-krisen kostat i minskade intäkter.

Planen har länge varit att seriepremiären skulle äga rum den 1 januari.

Ett datum som verkar föga troligt nu när förhandlingarna mellan NHL och spelarfacket NHLPA verkar ha kört fast på nytt.

Ligaledningen vill nämligen korrigera den uppgörelse som träffades i somras när det nya kollektivavtalet (CBA) skrevs under inför det ”Play-in”, som knuffade igång omstarten på säsongen 2019-20.

Man vill att spelarna avstår mer än de 30 procent man redan gått med på att avstå. 20 procent ska gå till ”escrow” och ytterligare 10 procent till försenade utbetalningar av lönen för att kompensera klubbägarna för uteblivna intäkter med tanke på att man tvingas spela inför tomma läktare i arenorna.

Nu vill NHL, enligt uppgifter i kanadensiska och amerikanska media, ta ytterligare uppemot 12-16 procent för att betalas ut under senare under kommande år när intäkterna är tillbaka på en normal nivå igen.

Ett förslag som inte har gått hem hos spelarna.

– Spelarna är väldigt oförstående till förslaget att NHL redan efter bara fyra månader av det nya kollektivavtalet vill justera innehållet. Och jag tycker själv att det är genant, säger svenske agenten Peter Wallén, som äger Alterno Management och representerar ett stort antal av de svenska stjärnorna i Nordamerika.

x Kan den här konflikten få sådana konsekvenser att den kommande säsongen ställs in, tror du?

– Nej, då är ägarna dumma i huvudet. Så mycket står på spel, då ligan ska utökas med ett nytt lag, Seattle Kraken, inför säsongen 2021-22 och ett nytt tv-avtal ska förhandlas fram. Så tajmingen är dålig om man skulle tvingas ställa in den komande säsongen, säger Wallén.

x Ser du den 1 januari som ett realistiskt datum för den försenade seriepremiären i vinter?

– Datumet känns snudd på omöjligt nu om man ska hinna samla spelarna till träningsläger i två veckor före säsongsstarten och de sju lag som inte var med i bubblorna i somras ska få ytterligare en vecka med sina camper.

De senaste uppgifterna som cirkulerar i Nordamerika är en grundserie med 60 omgångar, till skillnad mot de ordinarie 82, och en spelstart den 15 januari eller 1 februari.

Slutspelet om Stanley Cup är tänkt att börja i mitten av maj och finalen ska vara färdigspelad senast den 15 juli, då NBC som äger tv-rättigheterna i USA, vill fokusera på OS i Japan från mitten av juli.

Många av de svenska NHL-proffsen har tillbringat månader hemma i Sverige och håller just nu på att förbereda sina resor tillbaka till Nordamerika.

Vilket inte är helt enkelt med nya visum som ska ordnas och att hänsyn måste tas till de karantänsbestämmelser, som råder i USA och Kanada.

– Av mina klienter har Adam Boqvist och Timothy Liljegren redan åkt tillbaka medan Erik Gustafsson i reser nästa vecka. Ytterligare några, som Mattias Janmark och John Klingberg, väntar på sina förnyade arbetstillstånd innan de åker till USA, säger Wallén.

Claes Elefalk på CAA Sports är också bekymrad över det nya hacket i förhandlingarna.

– Det kan göra att seriestarten flyttas fram något och det nya kravet är inte populärt bland spelarna.

Bland CAA-klienterna är Alexander Wennberg (Florida Panthers) och Victor Rask (Minnesota Wild) på väg över och i början av nästa vecka sätter sig Adrian Kempe på flyget till Los Angeles.