Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Två gubbar som inte ger sig i NHL

LOS ANGELES. Nej, de tänker inte pensionerna sig.

Inte ännu i alla fall.

41-åringarna Patrick Marleau och Joe Thornton kommer att spela vidare i NHL.

Marleau i San Jose Sharks, Thornton i Toronto Maple Leafs.

Det blev klart i veckan sedan de båda veteranerna – och kompisarna – gjort klart med nämnda klubbar.

Båda har skrivit på 1-årskontrakt med en lön på 700 000 dollar, vilket motsvarar ca 6,2 miljoner kronor.

Inga stora pengar i dagens NHL, men de här gubbarna har andra målsättningar.

Marleau gör sin 23:e säsong i NHL och jagar fortfarande sin första mästartitel. Han har också chansen att nå Gordie Howes rekord över flest spelade matcher i NHL, som är 1767.

Marleau ligger på femte plats med sina 1723 matcher så här långt och behöver ytterligare 45 matcher för att hinna ikapp och passera Howe.

– Det är rätt crazy att se vilka namn som ligger där i toppen av listan med tanke på vilka jättestjärnor vi talar om. Så jag inser att jag är i gott sällskap. Jag försöker att inte tänka så mycket på det där utan ta en dag i taget. Händer det så händer det.

Frågan är hur många matcher NHL kan genomföra i grundserien 2020-21 beroende på när man kan starta ligan. NHL-bossen Gary Bettman har sagt att han hoppas på den 1 januari, men många gissar att man i bästa fall kan köra igång i början av februari.

Så här ser topplistan över flest spelade matcher i NHL genom ut just nu:

1) Gordie Howe, 1767 matcher.

2) Mark Messier, 1756 matcher.

3) Jaromir Jagr, 1733 matcher.

4) Ron Francis, 1731 matcher.

5) Patrick Marleau, 1723 matcher.

6) Mark Recchi, 1652 matcher.

7) Chris Chelios, 1651 matcher.

8) Dave Andreychuk, 1639 matcher.

9) Joe Thornton, 1636 matcher.

10) Scott Stevens, 1635 matcher.

Marleau kom tillbaka till San Jose förra sommaren inför säsongen 2019-20, men blev trejdad till Pittsburgh Penguins på deadline för att han skulle få chansen att tillhöra ett slutspelslag och få en chans att Vinna Stanley Cup.

Men så blev det inte och i veckan skrev han på ett nytt kontrakt med Sharks, där han tillbringat så många säsonger tidigare under karriären och varit lagkapten.

– Det här är hemma för mig och min familj, så det känns rätt att avsluta karriären här, sa Marleau i en intervju med NHL Network i veckan.

XXX

Joe Thornton lämnar San Jose efter 15 säsonger där och hoppas få vinna Stanley Cup med Maple Leafs nästa säsong.

Men han tar vägen via Davos i Schweiz, där han befinner just nu för att förstärka HC Davos i den schweiziska ligan. Thorntons hustru kommer därifrån och hockeystjärnan har tilbringat de senaste femton somrarna i Davos, där han äger ett hem. Han spelade också hockey där under de lockout han fått uppleva i NHL genom åren.

Så för att hålla sig i form kommer den 41-årige kanadensaren att spela i Davos i väntan på att nästa NHL-säsong ska starta.

Joe Thornton kom till Sharks i november 2005 i en trejd från Boston, där han hade spelat i drygt sju säsonger.

Det var Bruins som draftade Joe som nummer ett i den första rundan 1997. Han vann Hart Trophy och Art Ross Trophy 1997 och har ett OS-guld med Kanada i prissamlingen från 2010 och var med i Kanadas vinnande lag i World Cup 2004 och 2016.

Thornton tjänade 2 miljoner dollar (ca 17,6 miljoner kronor) förra säsongen och så mycket pengar kunde inte Toronto erbjuda.

Men har man tjänat 959 miljoner kronor genom åren finns det andra morätter på ålderns höst för en NHL-stjärna som Joe Thornton.

Han växte upp i St. Thomas i Ontario, som ligger två timmar från Toronto, så det blir lite av en hemkomst för den populäre Thornton.

Och kanske får han avsluta NHL-karriären med att lyfta bucklan. Det är vad han hoppas nu i alla fall.