Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Svensken nära missa åren med Gretzky

LOS ANGELES. Tomas Sandström fick uppleva några fantastiska säsonger tillsammans med Wayne Gretzky i Los Angeles Kings.

Men det var nära att den målfarlige svenske powerforwarden hade missat chansen att få vara kedjekamrat med ”The Great One”.

Året innan Sandström blev trejdad från New York Rangers till Kings var Edmonton Oilers ute och ryckte i honom.

Uppgifterna finns med i en ny bok om Joe Murphy och kanadensarens öde, som bär titeln ”Finding Murph” skriven av hockeyjournalisten Rick Westhead på The Sports Network (TSN).

– Ja, det stämmer att det var rykten om Edmonton när jag spelade i Rangers 1989. Min agent, Don Baizley, hade bra kontroll över vad som hände i ligan, så jag var medveten om att det kunde bli en trejd till Edmonton, säger Tomas till SportExpressen.

I boken berättar Rangers dåvarande general manager, Neil Smith, att Oilerskollegan Glen Sather hörde sig för om en stor trejd där Tomas Sandström skulle vara det största namnet av de spelare som han ville ha från New York-klubben.

Det här var 1989 och ”Tommie Gun”, som var Sandströms smeknamn i NHL, hade gjort 32 mål säsongen före (1988-89.

Men istället fick Sather så småningom till en trejd med Detroit Red Wings, som skickade Joe Murphy, Adam Graves och Petr Klima till Oilers för centerstjärnan Jimmy Carson.

Sandström blev kvar i New York ytterligare en tid, men i januari 1990 kom nyheten om jätteaffären som skickade svensken och kedjekompisen Tony Granato till Los Angeles i utbyte mot centerforwarden Bernie Nichols.

Wayne Gretzky hade lämnat Edmonton i augusti 1988 i vad som kallades för ”Århundradets trejd” när han skickades till LA Kings.

– Men Oilers hade fortfarande ett väldigt bra lag med Mark Messier som den store ledaren och andra namn, som Jari Kurri, Glenn Anderson, med flera. De vann ju en femte Stanley Cup utan Gretzky 1990, säger Sandström.

När Tomas och Granato kom till Kings fick de direkt kliva in som ytterforwards i förstakedjan på var sin sida om Gretzky.

Men det var alltså nära att åren med Gretzky aldrig blivit av för Tomas Sandström.

– Vad ska man säga? Det var ödets nyck att jag inte hamnade i Edmonton. Men så är det alltid. i NHL. Man vet aldrig vad som ska hända. Visst har jag funderat över det där genom åren, säger Tomas.

Han fick vara med om att ta LA Kings till final 1993, men där blev det förlust mot Montreal Canadiens.

Sandström fick sin mästartitel i NHL några år senare när han var med och vann Stanley Cup med Detroit Red Wings 1997. Man slog Philadelphia Flyers i fyra raka matcher i finalserien.

Efter tiden i Rangers och Kings hann han med ett stopp i Pittsburgh och några säsonger med Penguins innan flytten till Detroit.

Efter mästartiteln med Red Wings flyttade Sandström vidare till Anaheim Ducks, där han avslutade NHL-karriären 1999.

Totalt blev det 983 matcher och 857 poäng, 394 mål och 463 assist, under grundserien i NHL och ytterligare 139 matcher och 81 poäng, 32 mål och 49 assist, i Stanley Cup.

Så vad säger han om årets finalserie mellan Tampa Bay Lightning och Dallas Stars i ”Bubblan i Edmonton?

– Jag tycker att man gjorde ett jäkligt bra jobb med arrangemangen kring Stanley Cupfinalen med tanke på omständigheterna, då man tvingades spela utan publik i arenan, säger Tomas.