Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Samtalet som räddade svenskens NHL-karriär

LOS ANGELES. Markus Näslund hade en tung start i Vancouver efter trejden från Pittsburgh Penguins 1996.

Coachen Mike Keenan gillade inte svensken.

Så Markus bad om ett möte med general managern Brian Burke.

Han skulle be om att få byra klubb i NHL.

Men när Näslund kom in på Burkes rum fick han direkt order om att inte säga ett ord.

Att i Burkes ordalag ”hålla tyst”.

– Jag vet vad du tänker säga. Så fort du uttalar de där orden måste jag trejda dig. Ha lite tålamod, jag vet att coachen inte gillar dig, men jag tror på dig. Och jag tror att du blir här längre än vår Keenan, sa Burke.

Allt enligt hans nyutkomna självbiografi, ”Burke´s Law – A Life In Hockey”, som den kontroversielle hockeyprofilen skrivit tillsammans med journalisten Stephen Brunt.

Men Brian Burke hade ett krav på Näslund för att fortsättningen i Canucks skulle bli framgångsrik för den svenske talangen sedan han sparkat Mike Keenan.

– Markus, fan du stjäl pengar av mig just nu, då du inte jobbar tillräckligt hårt. Du gör inga mål, du backcheckar inte. Du är en risk i defensiven, sa Burke.

– Jag lovar att du kommer att vara en viktig kugge framöver när vi bytt coach, men du måste ge mig någonting tillbaka. Du spelar skitdåligt istället för att vara vår bäste målskytt.

Burke skriver att Markus gick hem efter mötet och talade igenom sin situation med hustrun Lotta.

Och att han erkände att Burke hade rätt. Att han inte hade gett sitt allt för laget, därför att han inte kände sig uppskattad av Keenan.

– Nästa dag kom Markus tillbaka som en ny spelare. Hans träningar var bättre, hans matcher var bättre. Han visade upp en ny sida och han spelade i nio säsonger i Vancouver och blev en stjärna. Men jag tvingades klippa till honom i pannan med en spade för att få fart på honom, skriver Burke.

När SportExpressen pratar med Markus på telefon skrattar han åt Burkes formuleringar.

– Jag har inte hela minnesbilden kvar, men jag minns att jag var frustrerad över min situation. Keenan hade inga höga tankar om mig, så var det.

x Men Burke såg din talang och ville inte trejda dig?

– Ja, det betydde mycket att Burke trodde på mig. Jag fick istid och det gick bra för mig sedan.

x Burke är känd för sin burdusa stil och vassa kommentarer, var han sådan?

– Jag upplevde kanske inte att det var exakt de orden han använde som han skriver i boken, men andemeningen finns där. Han trodde på mig när Keenan inte gjorde det och det gav mig lyftet jag behövde, säger Markus.

Han bildade under flera säsonger Canucks fruktade förstakedja ihop med Todd Bertuzzi och Brendan Morrison, som gick under smeknamnet ”The West Coast Express”.

Näslund gjorde totalt 1117 matcher i NHL och producerade 869 poäng, 395 mål och 474 assist mellan åren 1993-2009. Han var lagkapten i Vancouver Canucks under åtta år. Han röstades fram av spelarna i NHL till priset som ligans mest värdefulle spelare 2003 (det hette då Lester B. Pearson Award, idag är det Ted Lindsay Award). Han avslutade tiden i Nordamerika med en säsong i New York Rangers.