Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Brevet till fansen förändrar allt

LOS ANGELES. När Chicago Blackhawks härom veckan trejdade 28-årige anfallsstjärnan Brandon Saad till Colorado blev lagkaptenen Jonathan Toews förbannad.

I en intervju med The Athletic ställde sig Toews frågande till vad Blackhawks ledning höll på med.

I går, tisdag, kom svaret.

I ett brev till fansen meddelade klubbledningen att man tänker genomföra en uttalad föryngring av spelartruppen.

32-årige Toews sade sig tala för lagets veteraner – och där ingår förutom honom själv också Patrick Kane, 32, Duncan Keith, 37 och Brent Seabrook, 35 – när han påtalade att kvartetten fortfarande har ”bensin kvar i tanken” och är taggade att vinna en fjärde mästartitel.

Chicago vann Stanley Cup med de nämnda spelarna 2010, 2013 och 2015.

Men general managern Stan Bowman har fått ägarnas uppdrag att bygga ett nytt lag och frågan är vad som nu händer med Toews och kompani.

Enligt ledningen vill man att de fyra veteranerna ska vara kvar och hjälpa till med nybygget, men frågan är om de har lust att spela i ett lag som siktar på att vara bra om tre-fyra år.

De hade ett videosamtal med Bowman och ledningen i måndags, men ingen av dem har kommenterat om de köper konceptet.

Blackhawks gör alltså vad New York Rangers har gjort de senaste åren och talar öppet om för fansen att det förmodligen kommer att bli några tunga år innan man har ett vinnande lag igen.

Toews och Kane är Chicagos högst betalda spelare med årslöner på 10,5 miljoner dollar, vilket motsvarar ca 92,4 miljoner kronor.

Förutom Saad har veteranmålvakten Corey Crawford försvunnit från truppen nu i höst. Och fler förändringar är att vänta.

Blackhawks kontrakterade nyligen Mattias Janmark, 27, från Dallas Stars och har också inför säsongen lockat till sig 25-årige Lucas Wallmark (Florida Panthers).

I trejden med Colorado för Saad kom svenske backen Anton Lindblom, 25, som en del av betalningen från Avalanche.

Sedan tidigare finns backarna Adam Boqvist, 20, och Lucas Carlsson, 23, i klubben och forwarden Alexander Nylander, 22.