Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Hörnqvist och Strålman taggade över flytten

LOS ANGELES. Så var det klart.

Patric Hörnqvist lämnar Pittsburgh Penguins för Florida Panthers.

Trejden mellan NHL-klubbarna blev klar sent på torsdagskvällen, svensk tid.

Florida blir 33-årige Hörnqvist tredje klubb i NHL efter stopp i Nashville och Pittsburgh.

– Jag är jättetaggad inför flytten till Florida. När ett lag vill ha en och ett annat inte vill ha en kvar är det inte mycket att fundera över, säger Patrick till SportExpressen.

Den här spelaraffären, där Floridabacken Mike Matheson, 26 stod på Penguins önskelista, har det ryktats om under de senaste två dagarna.

– Ja, det gick fort med allt. Jag fick en förfrågan från Penguins ledning i onsdags om jag kunde tänka mig att ge upp den no-trade klausul jag hade, berättar Hörnqvist.

x Hur lång tid fick du på dig att fundera?

– Jag gjorde det över dagen igår. Även om beskedet om trejden kom plötsligt, så har man alltid det i bakhuvudet att det kan hända. Så det var ett relativt lätt beslut. Det är dags att gå vidare i livet. Florida har en bra ung kärngrupp av spelare och en coach i Joel Quenneville, som vet vad som krävs att vinna. Han vann ju tre mästartitlar med Chicago.

x Har du hunnit prata med Quenneville?

– Ja, han ringde nyss och det var bara bra feelings jag fick efter att ha pratat med honom.

x Tufft att lämna Pittsburgh?

– Jo, lite är det ju så. Jag har haft mina sex bästa år hockeymässigt här och fått vara med och vinna två Stanley Cup. Plus att ha fått spela med killar som Sidney Crosby och Jevgeni Malkin. Så jag har många positiva minnen härifrån.

x Fick du någon förklaring till varför man genomför den här spelaraffären?

– Det är som det är för Penguins och många andra klubbar nu med brist på utrymme under lönetaket efter coronans härjningar. Men jag försöker bara vända blad nu, så det där är inget som bekymrar mig.

x Hur väl känner du Anton Strålman, som nu blir din lagkamrat?

– Jag känner honom sedan World Cup 2016 och någon VM-turnering vi gjort ihop. Samt några bröllop vi träffats på. Han är en kanonkille och det är alltid skönt att ha en svensk i laget man kommer till. Vi har två barn och kan nu luta oss mot Anton och hans hustru när det gäller saker som vart man ska bo och vilka skolor som är bra.

x När flyttar ni till Florida?

– Svårt att säga. Vår 6-åriga dotter Isabella ska precis börja skolan här och när vi ännu inte vet när nästa säsong kör igång, så får det ta den tid det tar. Vi kom över från Sverige för bara en vecka sedan, så det har varit fullt upp här med allt.

Anton Strålman är jättenöjd över att få Patric Hörnqvist som ny lagkamrat i Panthers och säger till SportExpressen:

– Det känns jättekul och väldigt spännande. Patric är en superskön kille och en spelartyp som vi verkligen är i behov av. Vår nye general manager (Bill Zito) vill förändra lite av kulturen här och att få in en veteran med en otrolig meritlista som Patric är fantastiskt. Han har en grym vinnarskalle och är en stor lagspelare. Jag gillar hans inställning, som är typ ”whatever it takes” när det gäller att vinna.

Matheson får sällskap i flytten till Pittsburgh av forwarden Colton Sceviour, som spenderat de senaste fyra säsongerna i Patnters efter att ha inlett NHL-karriären i Dallas Stars.

Patric Hörnqvist har tre år kvar på sitt kontrakt, som ger honom en årslön på ca 48 miljoner kronor.