Gunnar Nordströms blogg

Chockade kompisarna med NHL-trejden

LOS ANGELES. Från Buffalo Sabres till Minnesota Wild.

Beskedet om trejden kom som en stor överraskning för Marcus Johansson, 29.

Nu, ett dygn senare, ser han fram emot flytten. Av flera skäl.

– Jag sommartränar tillsammans med Jonas Brodin och Joel Eriksson-Ek här hemma i Karlstad sedan några år tillbaka, så det är jätteroligt att nu bli lagkamrater med dem i NHL, säger Marcus.

Det första Marcus gjorde sent på onsdagskvällen när han fått beskedet om trejden var att ringa Jonas och Joel.

– De var chockade och jätteglada. För mig blir det bra att ha två svenska kompisar i laget att luta sig emot när man kommer som ny till klubben. Det kommer att hjälpa mig mycket, säger Marcus.

Ett annat plus kring flytten är att han känner Wildcoachen Dean Evason sedan tidigare.

– Han var en av våra assisterande coacher i Washington Capitals under mina första år där. En bra kille som jag gillar jättemycket och av vad jag nu hört från svenskarna i Minnesota, så är han omtyckt och respekterad av alla.

x Efter att ha representerat Washington, New Jersey, Boston och Buffalo hamnar du nu för första gången i Western conference?

– Det ska bli kul att få möta lagen där lite oftare och lära känna den halvan av ligan bättre.

x Hur ser du skillnaden mellan östra och västra gruppen förutom längre resor?

– Jag har haft uppfattningen att det varit lite tuffare spel i Western conference. Spelarna är lite större och starkare, men det kanske jämnat ut sig under senare år. Ja, resorna blir längre, men en fördel är att man nu under vinterhalvåret får komma oftare till varmare ställen.

x När åker du över?

– Jag vill komma över i god tid för att kunna träffa mina nya lagkamrater och ordna med boendet och skolor åt våra barn. Men just nu är ju allt så osäkert när nästa säsong börjar, så vi avvaktar lite. Vi får ta det som det kommer.

x Det ser ut som nye general managern Bill Guerin genomför en föryngring av truppen, Kevin Fiala kom in i vinstras och nu försvinner veteranen Eric Staal till Buffalo och Mikko Koivu väntas lägga av?

– Minnesota har fortfarande ett väldigt bra lag med en stark grupp av etablerade spelare. Laget har en bra grund att stå på och jag tror att vi kan göra mycket bra resultat nästa säsong.

x Hur var året i Buffalo?

– Det gick väl inte så bra som vi hade tänkt oss för varken mig eller laget, så jag får lägga den senaste säsongen bakom mig. Men jag gillade Ralph Krueger, han är en grymt bra coach och person. Och Jack Eichel är en fantastisk hockeyspelare på alla sätt och vis. Han spelar på en hög nivå dag ut och dag in. Hans mix av storlek, styrka och snabbhet, plus den spetskompetens han har, gör honom speciell.

Marcus Johansson har ett år kvar sitt kontrakt med en årslön på 4,5 miljoner dollar, vilket motsvarar ca 39,6 miljoner kronor.

Han gjorde 30 poäng, 9 mål och 21 assist, på 60 matcher med Sabres i NHL senaste säsongen.

Totalt har det blivit 648 matcher i NHL och 364 poäng, 129 mål och 235 assist.