Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Strålman i stor intervju inför det svåra beslutet

LOS ANGELES. Anton Strålman, 33, är tillbaka i Florida.

Men han är kluven inför omstarten i NHL, där hans Panthers är ett av lagen som får chansen att spela till sig en slutspelsplats i vad som kallas för ”Play-in”.

– Det är inte alls självklart att hockey ska spelas i sommar. Att det ska vara sport på liv och död, säger Anton Strålman till SportExpressen.

Det var i en intervju med sportsajten The Athletic den 1 juni, som Anton Strålman ställde sig frågande till hur klokt det är att köra igång NHL-säsongen igen med tanke på det stora antalet fall av COVID-19 i USA.

– Är det värt det? undrade Strålman.

I onsdags kom han tillbaka från Sverige för att förbereda sig inför omstarten i ligan senare den här månaden eller början av augusti.

I en intervju med SportExpressen säger han nu efter återkomsten till Parkland, Florida, att han fortfarande har frågor kring att börja spela igen.

– Jag vet inte hur den här virusinfektionen skulle ha för effekt på mina lungor om jag smittas med tanke på de problem jag haft under många år. Det är sådana saker jag funderar över, säger Anton.

Han lämnade familjen, hustrun Johanna och makarnas fyra barn, hemma i Skövde när han satte sig på flyget tillbaka till USA i veckan.

– Vi fattade det beslutet ganska tidigt att jag skulle åka tillbaka ensam, men jag ska erkänna att vi fick lite kalla fötter i tisdags när min avresa närmade sig. Men det känns ändå tryggt för mig att de är hemma just nu. Vi har eget hus med stor tomt utanför Skövde och restriktionerna är nog färre i Sverige just nu, då antalet nya fall inte är av samma storleksordning som här i Florida.

x Det kan bli en lång tid utan familjen om ni skulle gå långt i slutspelet?

– Ja, det stämmer. Det kommer ju först och främst att dröja tre veckor innan vi kommer igång och spelar. Och för stackarna, om man kan kalla dem så, som går till final blir det ett kvartal borta ifrån familjen.

– Det är en otroligt stor uppoffring vi spelare tvingas göra nu när vi åker iväg från våra familjer. Skolorna har sommarlov och det är en tid när man annars njuter av att vara tillsammans med familjen. Å andra sidan kan man säga att vi nyss haft några lediga månader och att det finns människor som till vardags gör lika stora uppoffringar, som militärer med tjänstgöring utomlands och andra yrkeskategorier.

x NHL ger tveksamma spelare en så kallad ”Opt out” nu, vilket betyder att om ni är tveksamma med tanke på hälsoriskerna så kan ni avstå från att spela utan att bli straffade. Hur tänker du där?

– Jag har ännu inte lagt så mycket tid på att nå fram till ett beslut, då vi inte fått så mycket information under den senaste tiden. Jag vet inte riktigt vad som gäller. Och är det farligare att tillbringa två månader i Kanada nu i en bubbla än att åka kors och tvärs med laget när nästa säsong börjar i höst? Men visst är det en jättegrej att åka iväg på obestämd tid när omstarten sker i ligan nu i sommar.

– Jag vill också veta mer om hur vi ska testas framöver. Eftersom jag haft problem med astma och lungorna under många år tidigare, men sedan något år tillbaka med medicinering lyckats dämpa problemen, så vore det intressant för egen del att göra en antikroppstest. Kanske har jag haft turen att ha haft COVID-19 utan att känna symptomen.

x Hur var det att tillbringa så lång tid hemma?

– Det var jätteskönt. Vi var väldigt isolerade i Florida under de första veckorna när spelstoppet kom. Det fanns lite mer att göra hemma i Sverige och jag har eget gym i vårt hus, så jag kunde hålla igång och träna på ett bra sätt.

x Montreal Canadiens målvaktsstjärna, Carey Price, sa nyligen i en intervju att han precis som dig var tveksam om att ställa upp och spela med tanke på att hans hustru väntar makarnas tredje barn och att han aldrig skulle förlåta sig om hans smittade dem?

– Det är bra att andra spelare också tar det här på allvar och funderar över vad som är rätt i det här läget. Han värderar sin familjs säkerhet högt. Man ska ifrågasätta, det ska inte vara självklart. Det är mycket man ska tänka på när det gäller vad man utsätter andra för i desperata tider, som vi just nu upplever. Vad händer om jag blir sjuk i COVID-19 och mina lungor aldrig återhämtar sig? Vad händer om vi spelare skulle smitta någon anställd som jobbar i arenan där vi spelar? Vem bär ansvaret, då?

x Har du och din familj klarat er helt från coronaviruset?

– Vi har klarat oss, men några i släkten har drabbats. Min syster jobbar inom vården hemma i Sverige och blev sjuk, liksom hennes man och son, samt hans flickvän.

x Hur tvingas du hantera självkarantänen här i USA efter återkomsten från Sverige.

– Jag måste testa mig varannan dag under en veckas tid. Klarar jag de testerna kan jag börja åka skridskor på torsdag i nästa vecka här i Florida i Panthers regi.

x Tror du att du kommer att fatta beslutet att spela när NHL kör igång igen?

– Jag är inställd på att spela, det var därför jag åkte över. Men det är för tidigt att svara på den frågan. Jag behöver få mer information.

x Kommer du att kunna ta beslutet själv eller måste du konsultera med Florida Panthers läkare?

– Klart att det är mitt beslut. Men kanske konsulterar jag med den läkare på Presbyterian Hospital i New York, som jag hjälpte mig med medicineringen under tiden i Rangers och som efter några år visade sig vara till stor hjälp.

x Fick du kritik av Panthers efter intervjun du gjorde med The Athletic i våras där du uttryckte din tveksamhet till att komma tillbaka och spela i sommar?

– Nej, ingen har sagt något.

Florida Panthers kommer att möta New York Islanders när ”Play-in” kör igång i slutet av juli om ligans planer inför omstarten går i lås.

Allt talar för Panthers och lagen i den östra gruppen av NHL samlas i Toronto medan de tolv klubbarna som kvalificerat sig i Western conference spelar i Edmonton.

I Edmonton kommer också Stanley Cupfinalen att avgöras.