Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Seattle Kraken – svenske legendaren gillar namnvalet


LOS ANGELES. Så var det klart.

Det nya NHL-laget i Seattle kommer att ha smeknamnet Kraken.

Seattle Kraken, alltså.

– Ett trevligt namn med nordisk anknytning. Jag gillar det, säger Seattles svenske scout i USA, förre backstjärnan och Modo-coachen Ulf Samuelsson.

Klubben tar plats i ligan säsongen 2021-22 och intresset är stort i USA:s nordvästra storstad.

Över 25 000 personer har anmält intresse av att köpa säsongsbiljetter.

Att det blev Kraken som vann tävlingen om vad klubben ska heta kom inte som någon överraskning.

– Men jag visste inget om valet i förväg, säger Ulf Samuelsson, som tjänstgjort som scout för Seattle på den amerikanska västkusten.

Samuelsson bor i Carlsbad strax norr om San Diego och har i huvudsak bevakat NHl-matcher i Anaheim och Los Angeles under säsongen 2019-20 åt nykomlingen.

Han har förflutet som lagkamrat till Krakens general manager Ron Francis och har själv jobb som assisterande tränare i NHL-klubbar, som Arizona Coyotes och New York Rangers på meritlistan.

Det nya klubbmärket har en modern design med ett S och lagets matchställ kommer att ha blått i olika kulörer som huvudfärger.

Kraken är ett sjömonster, en jättelik bläckfisk som enligt sagomyten härjade utanför Norges kust och förbi Island ända upp till Grönland.

Seattle är ju en världsberömd sjöstad i nordvästra USA, som är känt för sin skärgård, öar och fiske.

– Seattle är en stad med lång historia av sjöfart, så jag tycker att det här namnet är en bra koppling till havet och dess hemligheter under ytan. Namnet reflekterar den kraft och aggressivitet hockeyn har och vi hoppas att det ska vara den inställning våra spelare har varje gång de åker ut på isen, kommenterade klubbens general manager, Ron Francis, när smeknamnet offentliggjordes under torsdagen.

Han uppger att ägarna och ledningen lyssnat till fansens idéer och förslag i namnfrågan. Projektet med klubbens namn har pågått under 18 månader.

– Man har anordnat olika forum, genomfört opinionsundersökningar, haft sammankomster med supportrar och diverse andra sätt för att komma fram till det rätta beslutet i den här frågan, säger Ron Francis.

Seattle Kraken får börja bygga sin spelartrupp i samband med expansionsdraften efter nästa säsong.

Man räknar med en het rivalitet med Vancouver Canucks, som ligger på den andra sidan av gränsen mellan USA och Kanada.