Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Superstjärnan smittad – nya coronafall skakar NHL

LOS ANGELES. NHL drabbades av en rad bakslag under fredagen inför återstarten av ligan.

Toronto Maple Leafs superstjärna, Auston Matthews, 22, har smittats av coronaviruset under ledigheten hemma i Phoenix, Arizona.

Tampa Bay Lightning har satt tre spelare i karantän efter att ha drabbats av COVID-19 och klubben har tvingats stänga sin träningsanläggning tills vidare.

Totalt har elva spelare smittat av COVID-19 sedan NHL härom veckan inledde sin ”Phase 2” inför omstarten i juli, vilket gav de enskilda klubbarna tillstånd att öppna sina träningsrinkar och tillåta sex spelare åt gången att vara på isen.

Allt som en förberedelse inför den 10 juli när de 24 lag som ska spela vidare i ”Play-in” och slutspelet om Stanley Cup får köra igång sina träningsläger.

Ett flertal spelare som tillbringat de senaste månaderna i Europa under spelstoppet är just nu på väg tillbaka till USA och Kanada för att vara på plats när camperna börjar.

Att Auston Matthews nu smittats kom som en chock under fredagskvällen, svensk tid.

Matthews är en NHL:s största stjärnor och ligger på tredje plats i målligan med sina 47 fullträffar efter 70 spelade matcher den här säsongen. Bara David Pastrnak, Boston och Alexander Ovetjkin, Washington, är bättre med 48 mål.

Hans 80 poäng (+19) gav honom en nionde plats i poängligan och han är en nyckelspelare nu när Maple Leafs ska börja spela igen.

Det stjärnfyllda laget kommer att ställas mot Columbus Blue Jackets i det ”Play-in” till Stanley Cup, som väntas komma igång i slutet av juli eller början av augusti.

Matthews, som växte upp i Scottsdale utanför Phoenix i Arizona, har tillbringat de senaste månaderna där och tränat på is tillsammans med bland andra lagkamraten Frederik Andersen och spelare tillhörande Arizona Coyotes.

Andersen testade, enligt uppgifter i kanadensiska tidningar, inte positiv för COVID-19 sedan Matthews insjuknat.

NHL uppgav under fredagen i ett pressmedelande att man i nuläget inte går ut med vilka spelare som är smittade, men att den policyn kan ändras. Man för diskussioner med spelarfacket NHLPA om hur man ska hantera situationen nu när spelarna återkommer till sina klubbar och börjar träna gemensamt igen.

Att Auston Matthews är namngiven beror på att kanadensiska Postmedia, som äger Toronto Sun bland andra tidningar, fick uppgiften bekräftad av två olika källor och valde att gå ut med den.

Maple Leafs har inte dementerat uppgiften, det har inte heller Matthews agent gjort.

Matthews har satt sig i självkarantän i sin bostad i Arizona och hoppas, enligt uppgift, hinna vara symtomfri för att kunna åka tillbaka till Toronto till den 10 juli när träningslägret börjar där.

Maple Leafs har flera svenskar i laget, bland dem William Nylander, Andreas Johnsson (långtidsskadad), Pierre Engvall, Rasmus Sandin och Calle Rosen.

Hos Tampa Bay Lightning är Victor Hedman den ende svensken i laguppställningen den här säsongen. Han har tillbringat tid hemma i Sverige och Örnsköldsvik sedan COVID-19 tvingade NHL att stoppa seriespelet i mitten av mars.