Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Stjärnmålvakten som fruktar Elias Pettersson

John Gibson har varit NHL-laget Anaheim Ducks förstemålvakt i fem av de sju säsonger han tillbringat i södra Kalifornien.

Den 26-årige amerikanen har också haft stora landslagsuppdrag för Team USA och anses som en av NHL:s bättre målvakter.

Men liksom övriga laget hade han en tung säsong och det stod klart att Ducks inte skulle ta sig till slutspel i vår när säsongen avbröts på grund av coronaviruset den 12 mars.

Nu har John Gibson, som gjort 287 matcher i NHL och vunnit 139 av dem, skrivit en artikel för The Players Tribune, där han listar och analyserar de fem  målskyttar som han fruktar mest i NHL.

En av dem är Elias Pettersson, 21, i Vancouver Canucks.

Om honom skriver Gibson:

”Den här killen är född till målskytt. Alla är medvetna om hans position på isen och hans hårda skott, men vad hjälper det? Han överlistar alla ändå.”

Gibson analyserar svenskens specialare, som går ut på att från utkanten av tekningscirkeln skjuta hårda skott som smiter in vid sidan av huvudet och över axeln på motståndarmålvakten.

”Han siktar efter en speciell lucka när du har höjt armbågen och det är nästan omöjligt att stoppa pucken om han träffar rätt. Då är det bara att se sig slagen och försöka komma igen.”

Ducksmålvakten liknar Elias Pettersson vid Alexander Ovetjkin och Steven Stamkos när de anlände till ligan.

”De hade båda sina tricks och såg till att motståndarna inte kunde fuska med markeringen av dem. Pettersson är likadan. Det är kul att se honom i aktion därför att han gillar att utmana motståndarna. När han är på topp vinner han ofta de där man-mot-man-duellerna oavsett om han ställs mot de bästa. Han är en speciell spelare.”

De andra fyra målskyttarna i NHL, som John Gibson fruktar att möta är:

x Leon Draisaitl, Edmonton OIlers.

x Connor McDavid, Edmonton Oilers.

x Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche.

x Auston Matthews, Toronto Maple Leafs.