Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

NHL-beskeden vi väntar på…

Fans, spelare och media går i väntans tider när det gäller omstarten i NHL.

Men nu verkar det som om ligaledningen har bantat antalet tänkbara spelplatser (”Hub Cities”) till fyra.

Enligt Bob Mc Kenzie, hockeyinsider på kanadensiska TSN, så handlar det om Edmonton, Toronto, Las Vegas och Chicago.

Två kanadensiska städer och två amerikanska. Det låter troligt. Två av dem ska nu väljas.

Det blir ett pussel för NHL att lägga och inte helt enkelt. Så borta ur slutdiskussionen av olika skäl är alltså Los Angeles och Vancouver.

Ett besked kan komma redan den här veckan, men som omnämnts här i media i USA och Kanada, så hänger nog presentationen på om NHL och spelarfacket NHLPA kan komma överens om en förlängning av det gällande kollektivavtalet. Eller tillägg, kanske vi ska säga.

För det finns saker som måste lösas innan man börjar spela igen, då flera spelare har kontrakt som går ut idag, den sista juni. Hur ska de förlängas?

Och hur ska den ekonomiska kompensationen se ut till spelarna i de 24 lagen som nu får vara med om omstarten?

Sedan kommer en rad följdeffekter som spelarna vill ha svar på. Vad betyder COVID-19 för lönetaket och den ”escrow” ligan tillämpar inför nästa säsong. En av ligans storstjärnor som krävt svar på den frågan är New York Rangers ryske poängkung, Artemi Panarin.

Förutom hälsofrågan skrev Panarin på twitter att han undrar hur frågor kring det ”escrow” spelarna betalar kommer att förändras. Escrow är den term som används för att beskriva den summa som ägarna håller inne i löneutbetalningar för att ha en buffert innan man vet den exakta fördelningen av intäkterna mellan klubbägarna och spelarna. Den fördelningen är sedan det senaste kollektivavtalet skrevs på 50-50, men 10-15 procent av den summan till spelarna utgör den av dem hatade bufferten.

”Det är dags att fixa escrowfrågan. Vi spelare kan inte komma till campen utan att den frågan är löst,” skrev Panarin.

Den procentsumman väntas nu bli höjd efter de missade intäkterna under coronakaoset och spelarna har fört fram krav på ett tak där.

Chicago Blackhawks lagkapten, Jonathan Toews, har tidigare sagt att ahn vill ha den lön det står i kontraktet att han ska få och inte en tio procent lägre summa.

Under förhandlingarna har NHLPA också fört fram önskemål om att NHL ska släppa spelare till nästa vinter-OS 2022.

Så många frågetecken finns och det handlar inte bara om vilka två spelplatser man ska komma överens om.

Att det brådskar beror förstås på att träningslägren för de deltagande 24 lagen startar den 10 juli.