Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Gunnar Nordströms blogg

Krossad av Wernblom – ska nu coacha sonen

Johan Hedberg fick i veckan klart med sina två första nyförvärv till Mora IK, som han ska träna i Hockeyallsvenskan säsongen 2020-21.

Det blir Hedbergs första tränarjobb i Sverige efter alla år som målvakt i NHL och de senaste åren i rollen som målvaktstränare och assisterande coach i San Jose Sharks.

Ett av nyförvärven är speciellt intressant, nämligen Modo-talangen Lukas Wernblom, 19, som varit utlånad till Västervik under den här säsongen.

Det finns nämligen en historia med Hedberg och familjen Wernblom..

– Jo, det var jag som vaktade kassen i Leksand när vi förlorade med 15-2 mot Modo i J20-finalen 1992. Och Lukas pappa Magnus var en av stjärnorna i Modo, som krossade oss. Jag tror att han gjorde typ fem mål i den matchen, säger Johan Hedberg.

Han tillägger med ett skratt.

– Och då utgick ändå Markus Näslund efter den första perioden på grund av skada. Men Modo hade ett ruggigt bra lag med de två nämnda samt Peter Forsberg, Niklas Sundström, Andreas Salomonsson och allt vad de hette.

x Du såg inte till att bli utbytt när målen började ramla in?

– Nej, jag stod matchtiden ut. Jag var inne på alla femton baklängesmålen och glömmer det aldrig, trots att det snart gått 30 år.

x Nu får du Magnus Wernbloms son, Lukas, i ditt lag. Vad vet du om honom?

– Lukas är ett oerhört intressant nyförvärv. Han har både talang och styrka. Han vågar hålla i pucken och har dessutom ett snabbt och hårt handledsskott. Dessutom har han förmågan att komma in under skinnet på motståndarna. Jag tror att det här miljöombytet blir bra för honom. Han kommer till en ny förening och får nya förutsättningar.

x Vad är ditt intryck av 22-årige Oskar Stål Lyrenäs, som du säkert också studerat på videoklipp?

– Oskar har bra storlek, är orädd och har ett bra skott. Han är duktig på att söka positioner i anfallszonen. Han har varit med ett tag och jag ser en stor uppsida på honom också.

– Det här är två intressanta killar, som jag ser fram emot att få coacha i Mora till hösten, säger Johan.

XXX

Familjen Hedberg hoppas kunna sätta sig på flyget hem till Sverige från Kalifornien i början av juni när biljetterna är bokade, men är inte helt säkra på att kaoset kring coronaviruset både i USA och Sverige kommer att tillåta det.

Huset i Los Gatos strax utanför San Jose är sålt och efter drygt 20 år i Nordamerika med spel i NHL-klubbarna Pittsburgh Penguins, Vancouver Canucks, Dallas Stars, Atlanta Thrashers, New Jersey Devils och San Jose Sharks bär det nu iväg hemåt.